Szvjatlana Cihanouszkaja: Oroszország nukleáris fegyvereket adott egy őrült diktátor kezébe

külföld
2023 június 15., 05:54

A száműzött fehérorosz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja arra a veszélyre figyelmeztetett, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket adott „egy őrült diktátor kezébe”.

Mint tegnap írtuk Alekszandr Lukasenka belarusz elnök szerdán bejelentette, hogy országa átvett számos Oroszországból leszállított nukleáris fegyvert, és továbbiakra készül. Lukasenka, aki három hete már büszkélkedett a folyamat előkészületeiről, hozzátette, hogy az elvileg taktikainak minősített fegyverek közül néhány háromszor erősebb, mint az USA által 1945-ben Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák.

Tyihanovszkaja a BBC-nek adott interjút Varsóban, amiben azzal vádolta a nyugati politikusokat, hogy „hallgatnak” miközben Oroszország a Szovjetunió összeomlása óta először telepít taktikainak minősített nukleáris fegyvereket egy másik országba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölte, hogy Oroszország megkezdi ezeknek a fegyvereknek a telepítését Fehéroroszországba. A folyamat azért zajlott lassabban a vártnál, mert nem készültek el időben a fegyverek tárolására szolgáló speciális létesítmények. Moszkva jelezte, hogy ezzel együtt megtartja a taktikai atomfegyverek feletti ellenőrzést.