Putyin: Megérkeztek az első nukleáris fegyverek Fehéroroszországba

háború
2023 június 17., 05:35

Csak akkor vetnék be, ha valaki Oroszország területét vagy államát fenyegetné, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Fehéroroszországba telepített nukleáris fegyverekről. Az elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon megerősítette, hogy az első adag taktikai atomfegyvert már el is helyezték az országban.

photo_camera Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

A fegyverszállítmány első részének átvételéről a héten számolt be Alekszandr Lukasenka belarusz elnök, aki korábban azzal büszkélkedett, hogy a fegyverek közül néhány háromszor erősebb, mint az Egyesült Államok által 1945-ben Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák. A Fehéroroszországba szállított - elvileg - taktikai nukleáris fegyverek olyan kisméretű nukleáris robbanófejek és hordozórendszerek, amelyeket harctéri vagy korlátozott csapásmérésre szántak: meghatározott területen ellenséges célpontok megsemmisítésére tervezték széleskörű radiokatív sugárzás nélkül.

Az Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint nincs jele annak, hogy a Kreml atomfegyver bevetését tervezné Ukrajna ellen. Moszkva először szállít határain túlra ilyen robbanófejeket a Szovjetúnió bukása óta. Fehéroroszország korábban is fontos szerepet játszott az orosz-ukrán háborúban: az orosz hadsereg egy része innen indult ukrajna teljes körű megszállására.

A szállítmányt márciusban jelentették be, de a folyamat csúszott egy keveset. Most Putyin úgy nyilatkozott, hogy az utolsó adag csak nyár végére érkezik meg. (BBC)