Másfél évre ítélték a kokaincsempészettel is vádolt holland válogatott focistát, amiért megkéselte az unokatesója térdét

bűnügy
2023 június 19., 13:06

Egy holland bíróság első fokon másfél éves börtönbüntetésre ítélte a Szpartak Moszkva holland válogatott csatárát, Quincy Promest, amiért a sportoló még 2020-ban egy jó hangulatú családi kerti partin rátámadt az unokatestvérére, akit térden késelt.

Nem kizárt viszont, hogy az Oroszországban játszó Promes egyáltalán nem fog visszautazni Hollandiába.

Ez a büntetés ugyanis csak apróság ahhoz képest, ami nemsokára várja. A hatóságok eleve csak azért szereztek tudomást a késelős esetről, mert a családi buli idején már lehallgatták Promes telefonját. A focistát azzal gyanúsították ugyanis, hogy Dél-Amerika hírhedt drogbáróit is megszégyenítő méretű kokainszállítmányt csempészett be Európába.

photo_camera Fotó: MIKE KIREEV/NurPhoto via AFP

Az amszterdami ügyészség konkrétan azzal vádolja, hogy két részletben összesen 1370 kilogramm, vagyis közel másfél tonnányi kokaint csempészett be Európába. Ez elképesztően nagy adagnak számít kokainból: a két szállítmány amszterdami utcai árral számolva 75 millió euró, vagyis közel 28 milliárd forint értékű. A Dél-Amerikából hajón érkező szállítmányt 2020-ban a belga-holland határnál fekvő Antwerpen kikötőjében fülelte le a rendőrség. Promes ekkor egy éve az amszterdami Ajaxban játszott.

Szóval a focistát a kokainügy miatt lehallgatták, ezért tudták a rendőrök végighallgatni, ahogy az egyik nagynénjével beszélgetve azzal dicsekszik, hogy egy családi kerti partin megkéselte az unokatestvére, Esajas térdét. Promes a telefonban arról beszélt, hogy Esajas azt kapta, amit megérdemelt, vagyis annál is kevesebbet, mert igazából a nyakát akarta elvágni. A későbbi nyomozás során kiderült, hogy egyes családtagok a megkéselt unokatestvért gyanúsították azzal, hogy évekkel korábban ellopta egy nagynénje 3000 eurós nyakláncát, és állítólag a családi buliban is leszakította az ékszert valaki nyakából.

Promest 2020 decemberében két napra le is tartóztatták a késelés ügyében, hogy a gyors kiengedése után pár héttel visszaigazoljon Oroszországba, a Szpartak Moszkvához, ahol korábban négy évig játszott és orosz gólkirály is volt. Az ügyészség idén két évet kért rá az ügyben.

A holland RTL szerint a sportoló fellebbez az elsőfokú ítélet ellen, ugyanakkor arról beszélt, hogy nem biztos, hogy visszatér Hollandiába.

Promes egyébként nem valami megkeseredett, kisiklott karrierű játékos. Volt orosz bajnok, a Premjer Liga gólkirálya, és idén tavasszal egyszerre lett a Szpartak és a Premjer Liga teljes történetének legjobb góllövője. A holland válogatottban is fontos játékos volt. Csak azért nem volt ott a 2022-es vébén, mert a holland ügyészség 2021 novemberében nyilvánosan bejelentette, hogy nyomoznak ellene a kokainügyben, így a szövetség a per lezártáig felfüggesztette a válogatottból. Oroszországnak nincs kiadatási egyezménye Hollandiával.