Az ukrán külügyminiszter szerint Orbán politikai érdekei miatt szállították át a kárpátaljai hadifoglyokat

háború
2023 június 20., 11:25

Dmitro Kuleba szerint Orbán Viktornak meg kellett mutatnia a magyarországi és határon túli magyaroknak, hogy ő az egyedüli védelmezőjük, emiatt az ukrán külügyminiszter úgy gondolja, a magyar miniszterelnök politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra – írja a Magyar Hang.

Kuleba szerint az egész művelet egyetlen ember érdekeit tartotta szem előtt, és úgy gondolja, lényegében titkos művelet zajlott, amiben nem hivatalos információk szerint mások is szerepet játszottak, és nemcsak Magyarországról.

    „Azt mondják nekünk, hogy ezek az emberek szabadon csinálhatnak, amit akarnak. Valójában ez nem így van. Felügyelet alatt állnak, és még a rokonaikkal való találkozó is rendkívül korlátozott. A konzul és a nagykövet folyamatos kéréseink ellenére nem látogathatja meg őket. Minden eszközt felhasználunk majd, hogy elérjük az állampolgárainkat, és hazahozzuk őket” – mondta Kuleba.

    Ezzel szemben a magyar kormány azt állította, a foglyok Magyarországra érkezésükkor már nem voltak hadifoglyok.

    Nem hivatalos információk szerint, tette hozzá a Pravda, a tizenegy hadifogoly Magyarországra hozása Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes személyes kezdeményezésére történt, és a magyar kormányban más nem is tudott róla.

    Az Orosz Ortodox Egyház június 9-én jelentette be, hogy több ukrán hadifoglyot is átadott Magyarországnak, másnap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 11 ukrán állampolgár átvételéről adott ki tájékoztatást. Egy ukrán lap arról írt, hogy propagandacélokra tervezik felhasználni a Magyarországra szállított embereket.