Biden szerint „valós” Putyin fenyegetése, hogy taktikai atomfegyvert vethet be

háború
2023 június 20., 13:53

Napokkal azután, hogy Joe Biden elítélte, hogy Oroszország ilyen fegyvereket telepít Fehéroroszországban, az amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök taktikai nukleáris fegyverekkel való fenyegetése „valós”.

Joe Biden a kaliforniai Palo Altóban 2023. június 19-én.
photo_camera Joe Biden a kaliforniai Palo Altóban 2023. június 19-én. Fotó: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Biden szombaton „teljesen felelőtlennek” nevezte Putyin bejelentését, miszerint Oroszország első taktikai nukleáris fegyvereit telepítette Fehéroroszországba. „Amikor körülbelül két éve itt jártam, és azt mondtam, hogy aggódom amiatt, hogy a Colorado folyó kiszárad, mindenki úgy nézett rám, mintha őrült volnék. Úgy néztek rám, mint amikor azt mondtam, hogy aggódom amiatt, hogy Putyin taktikai nukleáris fegyvereket használ. Ez valóságos” – mondta Biden egy kaliforniai donorcsoportnak.

A múlt héten Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte, hogy az országa elkezdte az orosz taktikai nukleáris fegyverek szállítását, amik közül néhány háromszor erősebb, mint az USA által 1945-ben Hirosimára és Nagaszakira dobott atombombák. A Szovjetunió bukása óta Oroszország első lépése az ilyen – rövidebb hatótávolságú, kevésbé erős, a harctéren is bevethető – nukleáris robbanófejek telepítése Oroszországon kívül.

Az USA bejelentette, hogy nem áll szándékában változtatni a stratégiai nukleáris fegyverekkel kapcsolatos álláspontján a telepítésre válaszul, és semmilyen jelét nem látta annak, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne.

Oroszország májusban visszautasította Biden bírálatát a taktikai nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítésére vonatkozó tervével kapcsolatban, mondván, hogy az Egyesült Államok évtizedek óta telepít ilyen nukleáris fegyvereket Európában.

Az orosz telepítést szorosan figyeli az USA és szövetségesei, de Kína is többször óva intett az ukrajnai háborúban nukleáris fegyverek bevetésétől. (Reuters)