Szijjártó: Az ukrán külügyminiszter hazug vádakkal támadja Magyarországot a kárpátaljai hadifoglyokkal kapcsolatban

külföld
2023 június 20., 15:41

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hazug vádakkal illette Orbán Viktort és Magyarországot a kárpátaljai hadifoglyok ügyével kapcsolatban.

Kuleba korábban azt mondta, Orbán politikai érdekei miatt szállították a hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra. Az ukrán külügyminiszter szerint Orbánnak meg kellett mutatnia a magyarországi és határon túli magyaroknak, hogy ő az egyedüli védelmezőjük.

Szijjártó ezzel szemben arról írt, hogy a magyar kormány nem vett részt a hadifoglyok Magyarországra szállításában, azt az orosz ortodox egyház és a Máltai Szeretetszolgálat szervezte meg.

Szijjártó Péter sorra hozza az akkuipari beruházásokat
photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kuleba azt is mondta, a hadifoglyok felügyelet alatt állnak, és a rokonaikkal is csak rendkívül korlátozott módon találkozhatnak. Szijjártó szerint viszont a tizenegy ember szabadon mozoghat, és azzal léphet kapcsolatba, akivel akar.

Az orosz ortodox egyház június 9-én jelentette be, hogy több ukrán hadifoglyot is átadott Magyarországnak, másnap pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 11 ukrán állampolgár átvételéről adott ki tájékoztatást. Egy ukrán lap később arról írt, hogy propagandacélokra tervezik felhasználni a Magyarországra szállított embereket.