Oroszbarát szövetségesével is tárgyal Orbán Viktor Bosznia-Hercegovinában

POLITIKA
2023 június 22., 07:32

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel hivatalos látogatásra Szarajevóba utazott, ahol a bosznia-hercegovinai államszövetség vezetőivel folytat tárgyalásokat, írja az MTI Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke alapján. A hivatalos látogatáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz.

Csütörtök délután a magyar delegáció Banja Lukába utazik tovább, ahol Orbán Viktor Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytat tárgyalásokat. Dodik volt az, akit Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosa a túlzott oroszbarátsága miatt figyelmeztetett. Azt mondta, az EU szövetségesei nem utazgatnak Oroszországba.

A magyar kormány által is támogatott Dodik május végén Moszkvába látogatott, ahol a gazdasági együttműködésről tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Egyben átadta az orosz vezetőnek a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendjét. A találkozó után azt mondta: „Szerintünk ez nem egy háború Ukrajna és Oroszország között, hanem egy konfrontáció a Nyugattal, amely megpróbálja felhasználni Oroszországot egy háború kirobbantására”.

Szerda este a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje arról döntött, hogy a továbbiakban nem hirdeti ki hivatalos közlönyében a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének határozatait, vagyis nem fogadja el a továbbiakban a Christian Schmidt által hozott jogszabályokat.

Dodik és Orbán a Banja Luka-i reptéren
photo_camera Dodik és Orbán a Banja Luka-i reptéren Forrás: SNSDDodik Twitter

Christian Schmidt néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztette a boszniai szerbeket, hogy számos következménnyel kell szembenézniük, amennyiben megszegik a daytoni szerződésben foglaltakat, és semmibe veszik a főképviselő által hozott jogszabályokat. A boszniai Szerb Köztársaság vezetése számos alkalommal jelezte már, hogy szeretne függetlenné válni Bosznia-Hercegovinától, és nem ismeri el azokat a döntéseket, amelyek autonómiájának csökkentésére vonatkoznak.

Az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni szerződés két részre osztotta Bosznia-Hercegovinát: a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, illetve a többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. Mindkét területnek saját parlamentje és kormánya van, de a szövetségi kormány működésében is részt vesznek.