A vihar miatt megint a házakra zúdult a bányából kitermelt föld Recsken

katasztrófa
2023 június 24., 13:42

Recsken a Hunyadi út lakói a héten saját felelősségükre hazatérhettek, miután két hete egy heves zivatar hatására a tiltakozásuk ellenére megnyitott bányából kitermelt föld a házaikra omlott. Sokan a rokonaikhoz menekültek, de voltak, akiket csak a helyi sportcsarnokban tudtak elszállásolni. Aztán a most pénteki vihar hatására megint sárlavina zúdult az utcára. Nagy Sándor hajnalban megosztott egy képet arról, ahogy egy rakodógéppel próbálják megtisztítani az utcát.

A Heves Megyei Kormányhivatal 2021 decemberében adta meg 5 évre a környezetvédelmi engedélyt Andezit-Bau Bányászati Kft-nek, aminek az egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István, aki korábban Kósa feleségével is üzletelt, de még a Fidesz alelnökét behülyítő örökösnővel is volt közös cége. Az innen kitermelhető évi 400-500 ezer tonna követ zúzva, vasúti töltésekhez használnák fel. Egy testületi jegyzőkönyv szerint Paks II.-höz, a Belgrád–Budapest vasútvonalhoz szállítják a itteni köveket.

Az egyik helyi nő a videójában arról beszélt, hogy megint vízesésszerűen jött le a sár.

link Forrás

A múlt héten Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Horváth László országgyűlési képviselő megjelent a faluban, de nem tudtak konkrétumot mondani a helyieknek arról, mikor és hogyan kártalanítják őket.

link Forrás