Rácz András valószínűtlennek tartja, hogy Prigozsinék eljutnának Moszkváig

káosz
2023 június 24., 10:14

Miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg vezetője hadat üzent a védelmi minisztériumnak, majd elfoglalta Rosztov városát, Vlagyimir Putyin pedig büntetéssel fenyegette meg a fegyveres felkelés résztvevőit, Rácz András Oroszország-szakértő gyoselemzést tett közzé az oldalán. Azt írta, egyelőre nem látja jelét annak, hogy az orosz elit meghatározó tagjai csatlakoznának Prigozsinhoz, pedig egy ilyen helyzetben ez a leglényegesebb változó.

Szintén kulcskérdés a fegyveres erők, elsősorban az orosz Nemzeti Gárda, a hadsereg, a titkosszolgálatok és a rendőrség lojalitása. Egyelőre nem látszik, hogy bármelyik megingott volna” - írta. Szerinte az, hogy néhány meglepett katona vagy rendőr meglepettségében nem tanúsított ellenállást, nem mérvadó.

A Wagner elakadt tankja Rosztovban
photo_camera A Wagner elakadt tankja Rosztovban Fotó: STRINGER/AFP

Rácz úgy látja, hogy Prigozsinnak valójában igen korlátozottak az erői. „Néhány ezer zsoldosa lehet maximum.

Rosztov pedig ezer kilométerre van Moszkvától. Jelen állás szerint igen valószínűtlen, hogy el tudna jutni a fővárosig.

Amikor ezt a posztot írom, Voronyezs felé haladnak az erői; kérdéses, hogy elérik-e.” Hozzátette, hogy a Rosztovval szomszédos régiókban továbbra is nyugalom van, működik a közigazgatás, nincs jele annak, hogy átterjedt volna a Wagner akciója.

Annak sem látja jelét, hogy a központi információs apparátus támogatná őket. Az orosz állami média hajnal óta következetesen „mjatezs”-ként emlegeti az akciót, ami lázadást jelent, de elég negatív konnotációban.

Ugyanakkor szerinte arra is érdemes figyelni, hogy az ukránok ki tudják-e használni az orosz vezetés átmeneti bénultságát, hiszen Prigozsinék épp a Déli Katonai Körzet parancsnokságát vették át, ahonnan az oroszok az ukrajnai hadműveleteket irányították.

Összességében azt gondolom, hogy bár a végeredményt biztosan most még senki sem tudja, de ha lennének Prigozsin-részvényeim, igen gyorsan eladnám őket” - írta Rácz András

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

A Guardian idézte James Nixeyt, a Chatham House Oroszország és Eurázsia programjának igazgatóját, aki szintén úgy látja, hogy Prigozsinnak nincs támogatottsága a moszkvai eliten belül. „Putyin beszédéből világosan látszott, hogy meg van rémülve. Nem tűnt magabiztosnak és nem volt megnyugtató. 24 év után ez az első közvetlen kihívás a hatalma ellen” - jegyezte meg Nixey.