Wagneres csapatokat bombázhatott az orosz hadsereg, Jevgenyij Prigozsin hadat üzent a védelmi minisztériumnak

háború
2023 június 23., 19:57

Gyakorlatilag hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak a Wagner csoport vezetője. Jevgenyij Prigozsin pénteken azzal vádolta meg Telegram-csatornáján az orosz hadsereget, hogy rakétatámadást indított a zsoldoscsoport bázisai ellen, és ez rengeteg áldozatot követelt.Az üzletember azt mondta, a Wagnernek reagálnia kell a szörnyűségre. Prigozsin szerint a védelmi minisztérium aljas módon becsapta a saját katonáit, és meg akarja fosztani őket a lehetőségtől, hogy megvédjék a hazájukat. Szergej Sojgu védelmi miniszterről azt mondta, „a söpredék nem nyugszik, ezért meg kell őt állítani”.

photo_camera Jevgenyij Prigozsin wagneresek körében Bahmutnál Fotó: HANDOUT/AFP

Prigozsin arról is beszélt, hogy 25 ezren vannak, és készek a végére járni, miként lehetséges, hogy nincs rend az országban. „Mindenki, aki akar, csatlakozzon, le kell zárni ezt az agyrémet”, fogalmazott. Hozzátette, nem katonai puccsra készülnek, az igazságosságot akarják helyreállítani. De mindenkit, aki megpróbál ellenállni, beleértve az ellenőrző pontokat, a légierőt, bárkit, haladéktalanul likvidálni fognak, és csak azután térnek vissza a frontra, hogy elvégezték a dolgukat.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében provokációnak minősítette a wagneresek elleni rakétacsapásról szóló híreket, amiknek semmi valóságalapjuk nincs.

Nyilatkozott a történtekről Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő is, aki azt mondta, Vlagyimir Putyint tájékoztatták a helyzetről, és megteszik a szükséges lépéseket. A szövetségi biztonsági szolgálat, az FSZB illetékes szerve mindenesetre máris eljárást indított Prigozsin ellen, akit fegyveres puccs kezdeményezésével vádolnak. A nemzeti terrorizmusellenes bizottság felszólította az üzletembert, hogy haladéktalanul hagyjon fel a lázadás szításával.

link Forrás

Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök friss helyzetértékelése szerint az ukrán ellentámadás szünetel, mert az ukránok katasztrofális veszteségeket szenvednek, a Wagner-vezér az orosz erők visszavonulásáról beszélt a zaporizzsjai és a herszoni fronton, Ukrajna déli-délkeleti részén. Oroszország a zaporizzsjai és a herszoni területet tavaly ősszel csatolta el Ukrajnától, de egyiket sem ellenőrizte egészében.

Az orosz védelmi minisztérium, a katonai vezetés és Prigozsin között hónapok óta fokozódnak az ellentétek. Egy új javaslat szerint állami ellenőrzés alá vonnák a zsoldossereget.