Életfogytiglanit kapott a férfi, aki tavaly egy coloradói melegbárban lelőtt öt embert

bűnügy
2023 június 26., 18:38

Bűnösnek vallotta magát gyilkosságban és gyilkossági kísérletben, ezért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a 23 éves Anderson Lee Aldrich-et, aki tavaly öt embert ölt meg egy coloradói LMBTQ szórakozóhelyen.

Gyászoló helyiek virrasztottak a Club Q bejárata előtt vasárnap.
photo_camera Gyászoló helyiek virrasztottak a Club Q bejárata előtt. Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Aldrich 2022. november 19-én nyitott tüzet a Colorado Springs-i Club Q-ban, öt, 22 és 40 év között embert ölt meg, további 17-at pedig megsebesített. A lövöldözőt a rendőrség kiérkezéséig a klub látogatói tették ártalmatlanná. Ilyen volt a veterán Richard M. Fierro, az ő történetéről hosszabban is beszámoltunk: „Próbált túllépni a háborús traumáin, de amikor lövéseket hallott, azonnal bekapcsoltak a harctéri reflexei”.

„A gyűlölet-bűncselekmények esetében egy embercsoportot a létezésük miatt vesznek célba” – mondta Michael McHenry bíró, hozzátéve: Aldrich tettei az emberi szív legmélyebb rosszindulatát tükrözik. „A rosszindulat pedig szinte mindig tudatlanságból és félelemből fakad” – mondta McHenry bíró. Aldrich az ítélethirdetés előtt nem szólalt fel. Ügyvédje azonban azt mondta, hogy mélyen megbánta és mélységesen sajnálja a tettét, és tudja, hogy nem tehet semmit, hogy jobbá tegye a történteket.

photo_camera Fotó: Facebook

„Több tiszteletet éreztem azok iránt, akikkel a tengerentúlon harcoltam, mint iránta” – mondta a fentebb már említett Fierro a bíróságon „Remélem a szavak, amiket aznap este a fülébe üvöltöttem, egész hátralévő életében kísértik őt”.

Aldrichot 2021 júniusában már letartóztatták Colorado Springsben, miután azzal fenyegetőzött, hogy bombát robbant és kárt tesz az édesanyjában. A vádakat annak ellenére ejtették, hogy a rokonok figyelmeztették a bírót, hogy Aldrich továbbra is veszélyt jelent a társadalomra (BBC).