Előkerült Putyin

külföld
2023 június 26., 14:10

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Wagner Csoport hétvégi lázadása óta először szólalt meg, egy ipari fórum résztvevőihez intézett beszédet videókapcsolaton keresztül. Putyin a „Jövő mérnökei” elnevezésű konferencián felszólalva dicsérte a vállalatokat, amiért „a súlyos külső kihívásokkal szemben biztosítják az ország iparának stabil működését”, írja az AFP alapján a BBC.

Vlagyimir Putyin 2023. június 22-én, a moszkvai Győzelmi Múzeum kiállításának megtekintése után, egy nappal Jevgenyij Prigozsin zendülése előtt se tűnt már vidámnak.
photo_camera Vlagyimir Putyin 2023. június 22-én, a moszkvai Győzelmi Múzeum kiállításának megtekintése után, egy nappal Jevgenyij Prigozsin zendülése előtt se tűnt már vidámnak. Fotó: YEGOR ALEYEV/AFP

Nem világos, hogy Putyin mikor és hol tartózkodott, amikor a nyilatkozatot rögzítette. Az orosz elnök sem a Wagner-lázadásról, sem az annak véget vető egyezségről nem beszélt.

Putyin egy előre rögzített, felvételről leadott beszéden túl - amiben árulással vádolta a Wagner-zsoldosokat, és „hátba döfésnek” nevezte cselekedeteiket - egyáltalán nem szólalt meg. „Nyomát se láttuk szombaton” – mondta egy belsős forrás a Meduzának, amely szerint az se biztos, hogy egyáltalán Moszkvában tartózkodik. Putyin szerepvállalásáról hosszabban is írtunk: „Putyinnak a nyomát se láttuk”.