Jellinek cége egy hónap múlva bezárja a csepeli munkásotthonát, még keresik, hova költöztessék a lakókat

gazdaság
2023 június 26., 17:12

Szombaton derült ki, hogy Jellinek Dánielhez tartozó Indotek Csoport mégis bezárja a csepeli munkásszállóját, ezért 250 embernek, köztük nagycsaládosoknak és nyugdíjasoknak kellene elmennie onnan. Az ott lakók a Partizánnak azt mondták, augusztus 1-jével fogják bezárni a szállót.

Jellinek Dániel az ország egyik leggazdagabb embere, korábban Tiborcz Istvánnal is üzletelt, 2020-ban ő vette meg a miniszterelnöki vej Appeninn-részvényeit, tavaly márciusban tőle vette meg Tiborcz a Diófa Alapkezelőt. A szállót már tavaly ősszel is be akarták zárni a magas energiaárak miatt, de miután Karácsony Gergely főpolgármester emlékeztette az üzletembert, hogy csak egynapi profitjáról kellene lemondania, megállapodtak a csepeli vezetéssel a további működtetésről.

Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet
photo_camera Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet Fotó: Németh Dániel/444

A Indotek Group hétfőn azzal indokolta a bezárást, hogy a szálló korszerűsítési munkálatai elkerülhetetlenné váltak. „Az épület megújításának részét képezi egy teljes körű energiahatékonysági beruházás is, amelynek eredményeként az ingatlan, terveink szerint, egy korszerű, a jelen korunk elvárásainak megfelelő, kulturált életkörülményeket biztosító munkásszállásként fog tudni működni” - írták.

Ezért a lakóknak július 31-ig ki kell költözniük. Ezután néhány családot as időskorút a Gyömrői úton lévő ingatlanukban helyeznek el. A közlemény szerint néhányukat már át is költöztették. Másrészt a fővárosi és a csepeli önkormányzat megkeresése után megállapodtak a Kiút Egyesülettel. A Főpolgármesteri Hivatal pedig egy szociálpolitikai tanácsadót dedikált a folyamatok szakmai támogatására.

A Partizánnak a lakók azt mondták, hogy a bezárásról hivatalosan még semmit nem kommunikált a fenntartó. Csupán kaptak egy értesítőt, amin a fenntartó a Kiút Egyesületet ajánlja azoknak, akiknek az elköltözés gondot jelenthet. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, nem vetette el a lehetőségét, hogy a Fővárosi Önkormányzat - akár egy új albérlet kauciójának a kifizetésével - valamiféle támogatást adhat.

Az Indotek azt állítja , előre szóltak a lakóknak: „A Szálló bezárásával kapcsolatos hivatalos tájékoztatást csak akkor akartuk elindítani, amikor bizonyossá vált a korszerűsítés megkezdésének időpontja. Így június elején szóban tájékoztattuk a lakókat családonként, illetve az egyedül élőket külön-külön. Annak tényét, hogy ez a tájékoztatás megtörtént, egyrészt az Elfogadó Nyilatkozat érintettek általi aláírása, másrészt az a tényadat is igazolja, hogy azóta a lakók több mint egyharmada már elköltözött és sokan tervezik a kiköltözést, köztük sokgyermekes családok és időskorúak egyaránt.” A közlemény szerint az egyesület segítségével elkezdték felmérni, hány családnak/lakónak és milyen jellegű segítségre lesz szüksége július 31. után.

link Forrás