Mégsem zárja be a csepeli munkásszállót az egyik leggazdagabb magyar érdekeltségébe tartozó cég

Budapest
2022 szeptember 28., 08:25
comments 17

Mégsem zárják be a csepeli Zászlós Szállót, ahonnan 250 embernek, köztük ötven gyereknek kellett volna kiköltöznie – írja a csepel.info. Azt írják, Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere és Jellinek Dániel, az Indotek Group tulajdonosa nemcsak arról állapodtak meg, hogy vállalják a téli üzemelés többletköltségét, hanem további fejlesztéseket is végrehajtanak. Az írás aztán gyorsan rátért arra, hogy „bár Karácsony Gergely ígéretet tett a szálló lakóinak a megsegítésére, végül nem tett semmit”.

Szeptember 23-án írtunk arról, hogy az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, Jellinek Dániel kivívta Karácsony Gergely haragját, amiért a Jellinek érdekeltségébe tartozó Indotek Group úgy döntött, október közepén bezárja a 300 férőhelyes csepeli munkásszállását. A főpolgármester akkor azt írta, Jellineket „minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése” kíséri majd, és azt javasolta neki, hogy mondjon le egy napi profitjáról, abból meg tudja oldani, hogy ne kerüljön utcára a szálló 150 lakója.

Az Indotek napokkal később egy közleményben válaszolt Karácsonynak, egyszerre kritizálva a főpolgármester „vagdalkozását” és békejobbot nyújtva, együttműködést ajánlva. Azt írták, hogy a csepeli Zászlós Szálló hőszolgáltatási szerződését a helyi szolgáltató a nyár végén felmondta, és nem sikerült azóta sem új szerződést kötni. (A szálló egyébként piaci alapon működik, ahol piaci alapon béreltek a bérlők szobákat.) Aztán úgy fogalmaztak, hogy „őszinte és konstruktív egyeztetésre” hívják a Fővárost, „reménykedve, hogy vagdalkozás- és vádaskodásmentesen is lehetséges megoldást találni a közös problémára”.

Karácsony Gergely szeptember 26-án Facebook-oldalán azt írta, „emberiességi alapon” keresi a megoldást, „mert üzleti alapon Jellinek úr talán magyarázhatja, de emberiességi alapon egészen biztosan megengedhetetlen, hogy az elszabadult rezsiköltségek és az elszabadult albérletárak közepette utcára tesznek 200 embert, köztük 50 gyereket”. Majd úgy fogalmazott, hogy kész találkozni a csepeli munkásszállón Jellinekkel, akinek „egynapi profitja elegendő lenne a helyzet megoldására”. Bejegyzését akkor azzal zárta, hogy „ha Jellinek úr mégsem hajlandó 200 ember lakhatása érdekében feláldozni egynapi profitját, akkor adja át a munkásszállót a Fővárosi Önkormányzatnak, mert mi nem »piaci alapon«, de emberiességi alapon megakadályozzuk, hogy emberek kerüljenek onnan az utcára”.

A csepel.info ezek után írta azt, „Karácsony megígérte a segítséget, de nem tett semmit”, Csepel fideszes polgármestere közleményében pedig most úgy fogalmazott, hogy Jellinekkel „nemcsak kezelték és megoldották a fennálló problémát, de minőségi és megfizethető szálláshelyek is létesülhetnek Csepelen”.

11:10 - Frissítés:

Karácsony Gergely Facebookon reagált a történtekre, bejegyzésében azt írta: „oka is volt, értelme is lett”, hogy „emeltebb hangon” szólította fel „az ország egyik leggazdagabb emberét, Tiborcz István üzlettársát, hogy egynapi profitja terhére biztosítsa a csepeli munkásszálló működését, ne tegyen utcára 200 embert, köztük 50 gyereket”.

„Jellinek úr, bár korábban a lakókat a szálló bezárásáról értesítette, most mégis vállalja az üzemeltetés költségeit. Helyes. Az se baj, ha erről Csepel fideszes polgármesterével tárgyal, hiszen minden polgármesternek dolga most a legkiszolgáltatottabb emberek védelme” – írta a főpolgármester.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.