Putyin: Polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban

háború
2023 június 27., 12:17

A Wagner katonai magánvállalat lázadásának elfojtásában részt vevő katonák gyakorlatilag polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban – mondta Vlagyimir Putyin a Kremlben egy 3 perces beszédben.

photo_camera Fotó: Szergej Gunejev/AFP

Az orosz diktátor a jelen lévő katonai egységeknek, a Nemzeti Gárda és a biztonsági szolgálatok tagjainak, azt mondta: „Nehéz helyzetben egyértelműen, jól összehangoltan cselekedett, tettével bizonyította hűségét Oroszország népe és a katonai eskü iránt, felelősséget vállalt az anyaország sorsáért és jövőjéért.” Putyin egy perc néma csendet kért a Wagner-lázadás alatt elesett pilótákért. Azt mondta, civil áldozatok nem voltak.

„Nem kellett eltávolítanunk a harci egységeket a különleges katonai műveleti övezetből. Bajtársaink estek el a lázadókkal vívott összecsapásban” – mondta Putyin.

photo_camera Fotó: Szergej Gunejev/AFP

Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda igazgatója bejelentette, hogy az általa irányított fegyveres erőt nehézfegyverzettel, harckocsikkal fogják felszerelni, amiről tárgyalások folynak az elnökkel.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy leállította a Wagner katonai magánvállalat fegyveres zendülése ügyében június 23-án indított nyomozását a bűncselekmény megszűnése miatt. (CNN, MTI)