WSJ: Prigozsin terve két orosz katonai vezető elfogása volt

háború
2023 június 28., 16:28

Jevgenyij Prigozsin két katonai vezető elfogását tervezte, amikor múlt pénteken fegyveres felkelést szervezett, és a zsoldosseregével együtt megindult Moszkva felé, állítja nyugati tisztségviselőkre hivatkozva a Wall Street Journal.

A Wagner-vezér Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov főparancsnokot akarhatta őrizetbe venni.

A laphoz eljutott jelentés szerint a Wagner-lázadás nem hirtelen ötlet, hanem megtervezett akció volt, amiről az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat és az orosz légierő parancsnoka, Szergej Szurovikin már két nappal előre tudhattak. Prigozsin eredetileg nem Moszkva, hanem egy ukrajnai határ menti település felé vette volna az irányt, ahol Sojgu és Geraszimov tartózkodott.

Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda vezetője szerint a magas rangú tisztségviselők tudtak Prigozsin tervéről, amit „a nyugati titkosszolgálatok inspiráltak”, mert néhány Wagnerhez közel álló személy szivárogtatott nekik.

A zsoldossereget vezető Jevgenyij Prigozsin péntek este üzent hadat az orosz védelmi minisztériumnak. A Wagner harcosai érdemi ellenállás nélkül foglalták el szombat reggelre Rosztovot és Voronyezst, több katonai támaszpont felett is átvehették az ellenőrzést. Putyin szerint polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban, és kemény válaszlépéseket ígért. Az orosz fővárostól körülbelül 200 kilométerre Prigozsin végül visszavonulót fújt.

A Wagner-főnök akkor is, később is ragaszkodott hozzá, hogy nem puccsra készült, csak a zsoldossereg államosítása ellen akart tiltakozni. A lázadás eseményeit percről percre közvetítettük a 444-en.