Még mindig nem tudni, miért várakoztatják Sándor Fegyir nagyköveti kinevezését

belföld
2023 június 29., 04:57

„Az Ukrajna által előterjesztett agrément-kérelem értékelése folyamatban van” – csupán ennyit írt Sándor Fegyir ügyében Magyar Levente, a külügyminisztérium külügyi államtitkára Ungár Péter kérdésére. Mint megírtuk, a kárpátaljai egyetemi tanár, aki most a fronton szolgál, március óta vár arra, hogy kinevezhessék Ukrajna budapesti nagykövetének. Ez most Novák Katalinon múlik. Az ún. befogadó nyilatkozatot a köztársasági elnöknek kell aláírnia. De ez már hónapok óta nem történt meg.

Az LMP társelnök-frakcióvezetője ezért most a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál érdeklődött írásbeli kérdésben arról, van-e tudomásuk az új ukrán nagykövet várakoztatásáról, az okokról és a tárca álláspontjáról. Erre érkezett Magyar Levente egymondatos válasza.

Sándor Fegyir az Ungvári Állami Egyetem tanára, az ukrán hadsereg önkéntes katonája, várhatóan Ukrajna következő budapesti nagykövete a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos politikájáról is beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában június közepén. Sándor őrmester a nagyrészt magyar származású önkéntesekből álló kárpátaljai egység, a Kárpátaljai Sárkányok ismert alakja.

Ha találkozik majd Orbán Viktorral, megkéri, hogy „menjünk el városnézésre Székesfehérvárra. Nagyon sok mondanivalónk lesz egymásnak”- mondta a lapnak.

(via Népszava)