Március óta vár a kinevezésére a budapesti ukrán nagykövetjelölt

diplomácia
2023 június 13., 13:38

Március óta nem kerül aláírás a budapesti ukrán nagykövetjelölt befogadó nyilatkozatára, tudta meg diplomáciai forrásokból a Szabad Európa. Sándor Fegyir már márciusban megerősítette a hírt, hogy ő lehet Ukrajna új budapesti nagykövete, de hivatalát addig nem tudja betölteni, amíg Novák Katalin nem írja alá a papírt.

A források szerint a megegyezés gyorsasága a két ország kapcsolatán múlik. Ha egy ország hosszabb ideig nem fogadja el a nagyköveti jelölést, az azt is jelentheti, hogy nem szeretné nagykövetként látni az adott személyt, és így próbál nyomást gyakorolni. Amikor tapasztalt diplomatajelöltről van szó, általában egy, legfeljebb két hónap alatt sor kerül a lépésre.

A három hónapos várakozási idő nem példa nélküli: 2018-ban a volt magyar nagykövet, Íjgyártó István is több hónapot várt a befogadó nyilatkozatra Kijevtől. Őt azért cserélhették le, mert egy zártkörű diplomáciai eseményen nácinak nevezte az ukrán hadsereget és az ukránokat, amiért az ukrajnai magyarokat is mozgósítják.

Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Szabad Európának azt mondta, Magyarországtól függetlenül nem kommentálják a nagykövetek kinevezésének kérdését a vonatkozó elnöki rendeletek kiadásáig. Sándor katona, amikor keresték, épp frontvonalban volt. Elmondása szerint nincs információja az ügyről.