Ukrajna magyarországi nagykövete lehet Sándor Fegyir

külföld
2023 március 27., 19:08

Az ukrán hadsereg magyar származású önkéntesekkel felálló kárpátaljai egysége, a Kárpátaljai Sárkányok egyik ismert alakja, Sándor Fegyir lehet Ukrajna következő budapesti nagykövete. Az önkéntes katona, aki bevonulása előtt az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára volt, a Hvg kérdésére megerősítette, hogy felmerült a neve nagykövetként.

Sándor őrmester a háború első szakaszában azzal vált harctéri hírességgé, hogy fotó készült arról, ahogy a lövészárokból, interneten keresztül tart órát. A 101. területvédelmi dandárnak, vagyis a Kárpátaljai Sárkányoknak aztán több magyar Facebook-csoport is adományokat gyűjtött power banktól Erős pistáig. A Hvg cikke szerint Sándor és alakulata most Bahmut közelében van, ott értesítették arról is, hogy nagykövet lehet.

photo_camera Sándor Fegyir a kárpátaljai önkéntesek által aláírt magyar zászlót ad át Csizmadia Alexandra ungvári magyar konzulnak. Fotó: Facebook

Sándor és a sárkányok legutóbb akkor kerültek be a sajtóba, amikor Trombitás Kristóf Megafon központos propaganda-influenszer az ő képükkel rakott ki egy posztot, ami azt az álhírt erősítette, hogy a kárpátaljai magyarokat kényszerítik a szolgálatra. Hogy ennek mi az igazságtartalma, arról Rácz András írt cikket a 444.hu-ra. Ha Sándor Fegyir valóban Budapestre jön, reméljük, lesz alkalma a témáról elbeszélgetni Trombitással.