Kárpátaljai magyar katonákat aláz a fideszes influenszer

POLITIKA
2023 március 10., 11:39

Az állampárti influenszerkeltető, a Megafon kötelékébe tartozó Trombitás Kristóf posztolt ki szerdán egy fotót két kárpátaljai magyar férfiról, akik az Oroszország által indított háború kezdete óta részt vesznek az ukrán védelmi erők munkájában. A fotón mindketten a katonai ruhájukon lévő magyar zászlós felvarróra mutatnak rá, Trombitás pedig az alábbi megjegyzést fűzte a fényképhez:

„számos történelmi példa és helyzet tanúsítja, hogy azon országok lakosai, akiket az országuk másodrendűként kezel, időről időre büszkék arra, hogy másodrendűként vezénylik őket vágóhídra”

Trombitás posztja a jelek szerint saját kommentelői körében sem aratott nagy sikert, és már ott is többen jelezték, hogy szó sincs vezénylésről: pontosan lehet tudni, hogy a két férfi az orosz invázió kezdete után önként jelentkezett, hogy megvédjék hazájukat az agresszor Oroszországgal szemben.

Ráadásul mindketten számos alkalommal szerepeltek már a magyar sajtóban is: egyikük Sándor Fegyir, egyetemi oktató, aki bevonulásakor az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára volt, és a háború első szakaszában azzal lett harctéri híresség, hogy fotó készült arról, ahogy a lövészárokból, interneten keresztül tart órát. Másikuk szintén az ungvári egyetem tanára, a matematikus Traski Viktor, aki az egyetemen az Ukrán-Magyar Oktatási és Tudományos Intézet dékánhelyettese, és tavaly májusban a kelet-ukrajnai frontról küldött videóban köszönte meg az MTA-nak a díját.

photo_camera Trombitás Kristóf érkezik Orbán Viktor évértékelőjére Fotó: Németh Dániel/444

Arról amúgy, hogy tényleg zajlanak-e kényszersorozások Kárpátalján, mint ahogy azt a fideszes nyilvánosság képviselői előszeretettel állítják, nemrég Rácz András írt részletesen, érdemes elolvasni a cikkét.

A Trombitás által kiragadott fotót amúgy Sándor osztotta meg két nappal ezelőtt az oldalán, és ott arról írt, hogy

„látjuk, hogy a gátlástalan politikusok mindent megtesznek azért, hogy a magyarok és az ukránok egymás ellen forduljanak. Mesterségesen botrányokat szítanak, konfliktusokat gerjesztenek. De az emberek bölcsebbek, mint a politikusok, és Magyarországon az emberek megértik, hogy a világ békéjének legfőbb veszélye Oroszország agressziója. Itt, a fronton, folyamatosan érezzük a támogatást a magyarság részéről - Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Záhonyból és más városokból, falvakból. Hiszen azzal, hogy megvédjük Ukrajnát, egész Európát védjük.”

link Forrás

Trombitásnak nem ez volt mostanában az egyetlen kellemetlen posztja, nemrég Orbán Viktorral kapcsolatban tört ki belőle egy zavarba ejtő mém.