Ukrán hírszerzés: Moszkva rábólintott a zaporizzsjai atomerőmű felrobbantására, megkezdték az evakuálást

háború
2023 június 30., 16:03

Oroszország csökkenti jelenlétét a zaporizzsjai atomerőműben, állítja az ukrán katonai hírszerzés (GUR), amely szerint moszkva rábólintott az erőmű felrobbantásának tervére. Az ukránok szerint a katonai őrjáratok számát csökkentették, az erőmű személyzetét pedig arra utasították, hogy menjenek el, lehetőleg a Krímbe. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt héten azt mondta, az oroszok terrorcselekményre készülnek.

photo_camera Az erőmű Fotó: ANDREY BORODULIN/AFP

A GUR információi szerint az orosz atomenergiai ügynökség, a Roszatom kéviselői már elhagyták a város környékét, míg az erőmű ukrán üzemeltetőit evakuálásra szólították fel hétfőig bezárólag. A környékbeli katonai jelenlét csökkentéséről is beszámolt a GUR. Mióta tavaly az orosz hadsereg bevette az erőművet, valamint az ott dolgozóknak szállást adó Enerhodar városát, kisebb katonai bázist húztak fel köré, ahonnan környékbeli ukrán városokat lőttek.

Nem ez lenne az első evakuáció a környékről, május elején több mint 1600 embert, köztük 660 gyermeket vittek elé a frontvonalon lévő településről, igaz, akkor az erőmű dolgozói maradtak. Az erőműbe korábban missziót is indító Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi aggodalmát fejezte ki a dolgozók és családjaik iránt.

Színtiszta hazugság

„Amit mondanak, hogy állítólag felrobbantanánk önmagunkat, miközben egy nukleáris létesítményben tartózkodunk, nos, kell-e ezt kommentálnunk, ez színtiszta hazugság” – nyilatkozta az ügyben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és kifogásolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem nevezi meg egyértelműen, hogy melyik fél szokta lőni az erőművet.