Orbán egyik kedvenc témája az EU-s bővítés, de tíz uniós vezető nélküle tárgyalt róla

eu
2023 július 01., 16:05

Az Európai Unió tíz vezetőjéből álló csoport informális találkozón vitatta meg az EU bővítésének hatásait. Az Euractiv azt írja, Franciaország, Németország és Hollandia kezdeményezte a találkozót, amire Belgium, Olaszország, Lengyelország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország vezetőit hívták meg a földrajzi egyensúly megteremtése érdekében, illetve a bővítést támogatók és szkeptikusok képviseletében.

Magyarország nem volt ott a találkozón, pedig Orbán Viktor külpolitikájának fontos eleme a bővítés, sőt az EU-ban Várhelyi Olivér magyar biztoshoz tartozik a terület – írta meg a Portfolio. Orbán két hete Tiranában azt mondta, elfogadhatatlan és szégyenteljes, hogy milyen lassan halad az Európai Unió bővítési folyamata, de Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is az új tagállamok felvétele mellett érvelt.

photo_camera Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

Az EU októberben teheti közzé az éves bővítési csomagját, amiben értékelni fogja a tagjelölt országok (köztük a hat nyugat-balkáni ország, illetve Ukrajna, Moldova és Grúzia) eredményeit. Az uniós vezetők a tervek szerint az októberi granadai csúcstalálkozón folytatják a vitát, a spanyol EU-elnökség alatt.