Egész napos demonstrációt tartanak kedden a Kossuth téren a státusztörvény elfogadása ellen

oktatás
2023 július 02., 13:14
A státusztörvény parlamenti vitanapján tüntet a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront június 16-án
photo_camera A státusztörvény parlamenti vitanapján tüntet a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront június 16-án Fotó: Németh Dániel/444

A státusztörvény megszavazása ellen és egy oktatási népszavazás mellett demonstrálnak kedden civilek és pártolóik a Kossuth téren.

Az időpont és persze a helyszín sem véletlen: aznap szavaz az országgyűlés a bosszútörvénynek is címkézett jogszabályról, ami alapjaiban változtatja majd meg az országban dolgozó pedagógusok munkakörülményeit és lehetőségeit.

A meghirdetett program szerint a szervező aHang és az Egységes Diákfront reggel 7.30-tól kezd gyülekezni a téren az aktivistákkal együtt, és egész nap követik majd a törvény szavazását a parlamentben. Az esemény a tervek szerint 21 órakor zárul majd.

A státusztörvényként elhíresült törvénytervezet megfosztaná a tanárokat közalkalmazotti státuszuktól. A pedagógusszervezetek szerint ez valójában bosszú a tanárokkal szemben aa tavalyi polgári engedetlenségi mozgalom és a sztrájkhullám után.

A kormány a tavasszal valamelyest finomított az eredeti tervezeten: többek közt elvetették a pedagógusok röghöz kötésének tervét, és nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra sem, hogy tanév végéig kötelezően tanítaniuk kelljen.

Azt is engedménynek kell már tekinteni, hogy nem születne jogalap a tanárok számítógépeinek és telefonjainak jogszerű megfigyelhetőségéhez sem.

Ami viszont maradt: a tankerületi központ átvezényelheti a pedagógusokat tetszés szerinti iskolába vagy óvodába, akár 9 hónapos időre is, sztrájk esetén másik iskolába vezényelhetnek, megszüntethetnek vagy átcsoportosíthatnak érintett osztályokat vagy csoportokat, ls a tanárok heti maximum kötött munkaideje 32 óráról 40-48 órára nőne.