A rendőrség gyorsan felmentette Kósa Lajos barátjának bányáját a recski iszapömlés felelőssége alól

katasztrófa
2023 július 04., 19:19

Tordai Bence két hete tett feljelentést a recski iszapömlés ügyében, de a Párbeszéd képviselője azt írja, az egri rendőrkapitányságtól máris megkapta a feljelentés elutasítását.

Ahogy arra az ott lakók már hónapokkal korábban figyelmeztették az illetékeseket, június közepén egy heves zivatar lemosta a bányából kitermelt földet, ami a házakra zúdult. A helyieket ki kellett telepíteni, volt, aki csak a sportcsarnokba tudott menni. És a június végi miatt újabb sárlavina zúdult az épületekre.

link Forrás

A bányanyitáshoz szükséges környezetvédelmi engedélyt 2021 decemberében a Heves Megyei Kormányhivatal adta ki öt évre a Andezit-Bau Bányászati Kft.-nek. A cég egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István, akinek még a Fidesz alelnökét behülyítő örökösnővel is volt közös cége, de korábban Kósa feleségével is üzletelt. Egy testületi jegyzőkönyv szerint Paks II.-höz, a Belgrád–Budapest vasútvonalhoz szállítják a itteni köveket.

A rendőrség Tordainak azt írta, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik, és a kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, ami az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így a hatóság felé jelzéssel nem éltek, feljelentés nem történt.

A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya
photo_camera A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya Fotó: Németh Dániel/444

„A sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett »villámárvíz« következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyisegű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt. (…) A fentiekre tekintettel, a Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (továbbiakban: Be.) 381. § (1) bekezdés a) pontja alapján, a rendelkező részben foglaltak szerint a feljelentés elutasításáról határoztam” – írták

Tordai erről azt írta, hogy aki „ma egy lakóházak feletti, meredek hegyoldalra pőre földsáncot épít vagy engedélyez, az egyértelműen – a vonatkozó Btk-paragrafust idézem – »más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki«”.

„De ez nem szempont a Fidesz Magyarországán, ahol vannak a hegy tetején a NER-konform bányatulajdonosok beruházásai, a hegy aljában meg a kisember, akinek a házát, ha pechje van, elmossa a sár. Örüljön, hogy él, oszt jónapot! És aki netán a vadkapitalizmus vagy az eredeti tőkefelhalmozás korában érzi magát, annak jelzem, hogy nincs egyedül. Természetesen nem hagyjuk ezt annyiban, ma elpostáztuk a feljelentés elutasítása miatt tett panaszunkat!” – írja Tordai.