Szeptembertől országosan 120 iskolában indulhat el a honvédelem tantárgy oktatása

oktatás
2023 július 04., 16:21

„Hány oktatási intézmény indítja el a honvédelmi képzést?" címmel nyújtott be írásbeli kérdéseket Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő Pintér Sándor belügyminiszternek, többek között arra volt kíváncsi, hogy elindul-e szeptembertől a Honvédelem elnevezésű tantárgy oktatása, ha igen, mi a célja a bevezetésének, milyen végzettségű személyek fogják oktatni satöbbi.

Országosan 120 iskolában indulhat el a honvédelem tantárgy oktatása a következő tanévtől, az előzetes adatok alapján eddig 37 köznevelési és 83 szakképzési intézmény jelezte a részvételi szándékát a tantárgy bevezetésére vonatkozóan, válaszolta Rétvári Bence államtitkár Ungár kérdésére. Azt is írta, hogy a tantárgy oktatásához a Honvédelmi Minisztérium fogja biztosítani a szakembereket, „akiknek a próbaoktatás megkezdése előtt szakmai, pedagógiai, tanügyigazgatási és módszertani felkészítésen kell részt venniük”.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A tárgy célja az államtitkár szerint a „honvédelmi nevelési feladatok megvalósításának hatékonyabbá tétele, a haza védelme iránt elkötelezett, gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel is rendelkező fiatalok célirányos nevelése”. A 2023/24-es tanév a tárgy próbaéve lesz majd.

Mint ismeretes, a Telex kérdéseket küldött a Klebelsberg Központnak, mert egy olvasó felhívta a figyelmet arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium levélben toborozta az önkéntes katonákat a 2023/24-es tanévben bevezetni tervezett honvédelem tantárgy oktatására. A lap sima válasz helyett egy komplett levelezést kapott meg, amiben Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár mellett részt vett Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Antalffy Péter, a Klebelsberg Központ (KK) stratégiai és kommunikációs főosztályának vezetője és más munkatársak is.

Ebből kiderült, hogy a lapnak elküldeni tervezett hivatalos válasz nem volt igaz, majd végül egy olyan levelet küldtek ki, ami továbbra sem a teljes igazságot fedte. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár például azt írta a vele szoros együttműködésben dolgozó Klebelsberg Központ vezetőinek, hogy „nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”.