Rendkívüli megszorításokra készülhet a kormány, felülvizsgálják a családi adókedvezményt és az szja-mentességet is

PÉNZ
2023 július 05., 05:25
Varga Mihály 2022 októberében. A pénzügyminiszter kapta a feladatot a kormánytól, hogy áttekintse és újratervezze a költségvetés kiadási oldalát
photo_camera Varga Mihály 2022 októberében. A pénzügyminiszter kapta a feladatot a kormánytól, hogy áttekintse és újratervezze a költségvetés kiadási oldalát Fotó: Shawn Thew/MTI/MTVA

Kedd este olyan határozat jelent meg a Magyar Közlönyben, ami arra utal, hogy a kormány nagyszabású megtakarítási programot készít elő.

Ez nem rettenetesen meglepő annak tükrében, hogy a gyurcsányi korszak óta nem volt olyan romos állapotban a költségvetés, mint most.

A tervezet a közkiadások felülvizsgálatára készül, méghozzá egy új, a Pénzügyminisztériumból koordinált munkacsoport, a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport vezetésével.

A feladat a költségvetés legfontosabb kiadási területeinek áttekintése, különös tekintettel az egészségügy, a családtámogatás, a lakhatás, az oktatás és a nagy beruházások mentén felmerülő kiadásokra.

A Portfolio is kiemeli, hogy családbarát kormány ide vagy oda,

nincs tabutéma: az anyasági támogatás, a családi pótlék, a nagycsaládosok kedvezményei, a babaváró- és lakásprogramok is terítékre kerülnek, és az szja-kedvezmények is. A határozat 15 pontban határozza meg a feladatokat, amiket Varga Mihály pénzügyminiszternek kell majd felügyelnie.

Vargának és csapatának idén év végéig felül kell vizsgálni az egészségügyre, a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat és kapcsolódó adókedvezményeket.

A munkacsoportnak ezt az „adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékéig kell megtennie”.

Jövő év végéig felül kell vizsgálniuk az oktatásra és az állami beruházásra fordított kiadásokat is „az adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékig”.

A Portfolio szerint a tervezet azt sugallja, hogy hosszútávú projektre készül a kormány, és mostantól minden évben felülvizsgálja ezeket a kiadási tételeket az egyes területeken illetékes miniszterek bevonásával.

Pozitívumként értékelik ugyanakkor, hogy „az állami költségvetés kiadási oldalán végre nem fűnyíróelv alapján tervez megtakarítást elérni a kormány, hanem a strukturális szempontok is felértékelődhetnek.”

A határozat számszerűsített célokat is tartalmaz az idei évre vonatkozóan is. Az egészségügyi kiadásokat azzal az elvárással vizsgálják felül, hogy egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékot lefaragjanak.

A család- és lakhatási támogatások területén szintén 3 százalék megtakarítása a cél, amit úgy akar elérni a kormány, hogy egyes támogatási formákat célzottabbá tesz, szűkíti a kedvezményezettek körét.

A tervezet a konkrét kiadási területeket is felsorolja, amikhez hozzányúlhatnak. Az egészségügy területén ilyenek a különböző gyógyszertámogatások, gyógyászati segédeszköz támogatások, családtámogatás területén pedig szinte minden, anyasági támogatástól lakhatási támogatáson át a családi pótlékig, gyermeknevelési támogatásig, babaváró- és lakástámogatásig.

Felülvizsgálhatják a személyi jövedelemadó, a családi adóalap-kedvezmény, és első házasok kedvezményeit, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét; valamint a 30 év alatti édesanyák szja-mentességét is. (Portfolio)