Szabadnapos tengerészgyalogosok verhettek zavargókat Franciaországban

külföld
2023 július 06., 04:59

A francia haditengerészet vizsgálatot indított, miután nagy valószínűséggel szolgálaton kívüli tengerészgyalogosok támadtak zavargókra a múlt héten a franciaországi Lorientben, ahol egy nagyobb katonai bázis is található.

A helyi lapok szerint az „anti-lázadók” csuklyát és maszkot viseltek, miközben megpróbálták elfogni és megverni a zavargókat. Egy szemtanú szerint „hazafiaknak” nevezték magukat. Az egyik újságnak interjút is adott az egyik „anti-lázadó”, aki elmondta, hogy a „fegyveres erők tagja”, és körülbelül harminc társával együtt próbálta támogatni a rendőröket.

Egyelőre csak a haditengerészet vizsgálja az ügyet, a helyi ügyész azt mondta, nem indult nyomozás, mert nem érkezett jogi panasz, ami indokolná.

Az elmúlt héten több mint 3500 embert tartóztattak le Franciaországban. A zavargások azután kezdődtek, hogy Nanterre-ben június 27-én egy rendőr közúti ellenőrzés közben agyonlőtt egy 17 éves helyi fiút. A rendőr azt mondta, azért lőtt, mert veszélyben érezte saját és társa életét, de az igazoltatásról készült videófelvétel ezt nem igazolta. A rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene. (Guardian)