Tüntetőket verettek volna vele, lemondott a tel-avivi rendőrfőnök

izrael
2023 július 06., 05:21

Ami Eshed, Tel-Aviv rendőrparancsnoka szerdán lemondott és kilépett a testületből. Döntését azzal indokolta, hogy a Benjamin Netanjahu vezette kormány tagjai keményebb fellépést szorgalmaztak az elmúlt időszakban a városban rendezett kormányellenes tüntetésekkel szemben. Eshed azt mondta, „miniszteri szintről” érkeztek ezek a jelzések felé, és szerinte túlzó, jogszabályellenes, a szakmai döntéshozatalba súlyosan beavatkozó kérések érkeztek felé. Lemondása után tömegek vonultak végig Tel-Aviv utcáin.

Kormányellenes tüntetés Tel-Avivban Ami Eshed lemondása után.
photo_camera Kormányellenes tüntetés Tel-Avivban Ami Eshed lemondása után. Fotó: OREN ZIV/AFP

Eshed nem nevezte meg Itamar Ben-Gvirt, Netanjahu nemzetbiztonsági miniszterét, ám a szélsőjobboldali politikus volt az, aki a nyilvánosságban is keményebb fellépést várt el a hatóságoktól az utakat és autópályákat lezáró tüntetőkkel szemben. AZ elmúlt hetekben azért vonultak utcára az izraeli ellenzékiek, hogy tiltakozzanak az igazságszolgáltatás rendszerének átalakítása ellen.

Ben-Gvir most is megszólalt, szerinte Eshed döntésének a hátterében a politika áll, „egy egyenruhás tiszt engedett a baloldal vezető politikusainak” – mondta.

Itamar Ben-Gvir izareli nemzetbiztonsági miniszter Jeruzsálemben 2022. december 30-án.
photo_camera Itamar Ben-Gvir izareli nemzetbiztonsági miniszter Jeruzsálemben 2022. december 30-án. Fotó: Menahem Kahana/AFP

Itamar Ben-Gvir, az Ocma Jehudit (Zsidó Erő) párt vezetője a decemberben alakult kormány legmegosztóbb figurája. Ben-Gvir korábban ügyvédként azokat a szélsőjobboldali zsidó aktivistákat védte, akik palesztinellenes terrorcselekmény vagy gyűlölet-bűncselekmények miatt kerültek bíróság elé. A kampányban gyakran beszélt arról, hogy kiűzné Izraelből a „hűtlen” arabokat, és büntetlenséget ígért azoknak az izraeli katonáknak, akik még azelőtt lelövik az arabokat, hogy azok eldobnák a kezükben tartott követ vagy Molotov-koktélt. Itt írtunk róla részletesebben. Miniszteri kinevezése után nem sokkal rendőrök gyűrűjében sétált egyet a Templom-hegyen, amit mélyen elítélt az egész iszlám világ. Ezzel az üggyel az ENSZ biztonsági tanácsa is foglalkozott. Az Európai Unió pedig májusban lemondta az Európa-nap alkalmából világszerte hagyományosan megtartott rendezvények közül az izraeli diplomáciai fogadást, mert azon Ben-Gvir vett volna részt.

(Reuters)