Hamarabb szerették volna megindítani az ellentámadást az ukránok, de nem volt mivel

külföld
2023 július 06., 13:01

Lelassította Ukrajna ellentámadását a megerősödött orosz védelem, mondta Volodimir Zelenszkij elnök a CNN-nek adott interjúban, hozzátéve, bárcsak a nyugati fegyverszállítások lehetővé tették volna, hogy sokkal korábban megindítsák. Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ország egyes területein hadserege „még csak nem is gondolhat arra, hogy támadásokat indítson, mert nem rendelkezik a megfelelő fegyverekkel”.

Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023 február 24-én
photo_camera Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. február 24-én Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

„Hálás vagyok az Egyesült Államoknak, de elmondtam nekik és az európai vezetőknek is, hogy szeretnénk korábban megkezdeni az ellentámadást, és ehhez minden fegyverre és hadianyagra szükségünk van. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert ha később kezdjük, akkor lassabban fog menni” – mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij azt akarta, hogy az ellentámadás sokkal hamarabb induljon, mert akkor a területük nagyobb része még nem lett volna aláaknázva. „Időt és lehetőséget adunk az ellenségnek, hogy több aknát helyezzen el és előkészítse a védelmi vonalait” – mondta.

Ukrán tisztviselők többször is beszéltek arról, hogy bár az ellentámadás már folyamatban van, az igazi nagy löket még várat magára. Az idő nem a mi oldalunkon áll, mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy minél később kezdik meg a valódi ellentámadást, annál nehezebb dolguk lesz.

Az ukrán elnök ismét beszélt arról, hogy nagy szükségük lenne az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépekre. Az Egyesült Államok a májusi G7 csúcstalálkozón azt mondta, hogy lehetővé teszi nyugati szövetségeseinek, hogy F-16-os vadászgépeket adjanak Ukrajnának. Ezeket a legjobb esetben ősszel kaphatják meg.

Volodimir Zelenszkij Herszon régióban
photo_camera Volodimir Zelenszkij Herszon régióban Fotó: Press Service of the President of Ukraine.

„Nem is arról van szó, hogy az ukránok előnyben lennének az oroszokkal szemben” – mondta Zelenszkij. „Itt csak arról van szó, hogy egyenlőek vagyunk. Az F-16-osok nem csak a harctéren segítik a továbblépést. Egyszerűen nagyon nehéz légi fedezet nélkül”.

A Prigozsin-féle lázadásról azt mondta, Putyin most megpróbálja megerősíteni hatalmát és konszolidálni a társadalmat. Arra is utalt, hogy az orosz vezető feltűnően eltűnt a nyilvánosság elől. „Mindezen események után hová tűnt Putyin?” – tette fel a kérdést Zelenszkij. Ritkán jön ki az utcára. Látjuk őt az irodáiban, de soha nem látjuk a szabadban”.