„Ez nem show, minden méterért vérrel fizetünk”

háború
2023 június 30., 14:48

Több fegyverre van szükség, hogy gyorsabban haladjon az ellentámadás, mondta Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök a Washingon Postnak adott interjújában. A tábornok felhívta a figyelmet, hogy a nyugati támogatók sem indítanának ellenoffenzívát légi fölény nélkül, azt pedig csak a beígért F16-osokkal tudnák biztosítani. Ezek a gépek a legjobb esetben ősszel érkezhetnek meg.

Valerij Zaluzsnij
photo_camera Valerij Zaluzsnij Fotó: HANDOUT/AFP

A másik probléma a lőszerhiány. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár még februárban figyelmeztetett, „Ukrajna jelenlegi lőszerhasználata sokszorosan meghaladja termelési ütemünket”. Minél tovább tart a háború, annál szűkösebbé válik az ukrán hadsereg tartaléka.

Ezért is dühíti Zaluzsnijt, amikor azt hallja, hogy a régóta várt ellentámadás a vártnál lassabban halad. (Arról, hogy miért nem válthatta be az ellenoffenzíva a hozzá fűzött reményeket, és hogy ezt hogyan kommunikálja az ukrán vezetés, Király András és Rácz András beszélt podcastünkben.)

Zaluzsnij beszámolt a Mark A. Milley amerikai tábornokkal ápolt barátságáról: „Van egy megállapodásunk, 24/7-es kapcsolatban vagyunk. Így fel tudom hívni, és azt mondhatom, »ha nem szerzek százezer töltényt egy héten belül, ezer ember fog meghalni. Képzeld magad az én helyembe.«” Az ukrán tábornok elmondta, szerdán ismét lőszert kért amerikai kollegájától, ugyanakkor tudja, nem csak Milleyn múlik, hogy megkapják-e a szállítmányokat.

A Wagner-lázadással kapcsolatban a tábornok nem gondolja, hogy lendületet adhatott volna az ellentámadásnak, mivel a zsoldossereg erői Bahmut elfoglalása után kivonultak a frontról. Zaluzsnij inkább attól fél, hogy miután a Wagner katonái közül többeket átirányítottak, most egy új, az északi határ felől érkező fenyegetéssel kell számolnia Ukrajnának.

„Ez nem show – mondta. – Nem show, amit a világ nézhet, meg fogadásokat köthet, vagy ilyesmi. Minden napért, minden méterért vérrel fizetünk.” Szerinte segítség nélkül az ellentámadás terve nem megvalósítható, de próbálkoznak, „talán nem olyan gyorsan, ahogy azt a show nézői szeretnék, de ez az ő problémájuk”.