¯\_(ツ)_/¯ -> reagáltak az ellenzéki pártok a frissen elfogadott 2024-es költségvetésre

POLITIKA
2023 július 07., 12:02

Egy törvény (legyen az bármilyen) megszavazása utáni percekben-órákban kötelező kör reagálni annak elfogadására. Olyan ez, mint egy ujjgyakorlat, a kétharmados Orbán-kormányok esetében pláne, hiszen nagy meglepetésekre senki nem számít, élelmesebb sajtóosztályok akár már napokkal-hetekkel korábban bekészíthetik a reakciókat.

A jövő évi költségvetés elfogadása sem lehet kivétel ezalól, amolyan jutalomjáték az ellenzéknek, kenyeret nem kér, de legalább üzenhetnek valamit a saját választóiknak is, ha már beleszólásuk nincs az ország gazdasági helyzetét befolyásoló döntésekbe.

Lássuk tehát, hogyan reagáltak erre az egyébként mindannyiunk életét jelentős mértékben meghatározó törvényre.

Az élelmesebbek ráadásul már a szavazás előtt megtartották sajtótájékoztatójukat (mégiscsak péntek délután van):

1. LMP: Neoliberális megoldások

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese már előre a jövőfelélés költségvetésének nevezte a nem sokkal később megszavazott javaslatot. Kiemelte, hogy a dokumentum bebetonozza „a kormány elhibázott energiapolitikáját”, hozzátéve, hogy az így kialakult problémát „neoliberális megoldásokkal” akarják kezelni: „megszorításokkal és adósságemeléssel, vagyis a jövő felélésével.” Csárdi még egy jó tanácsot is adott: a LMP szerint a megoldás „a multik «agyontámogatásának» leállítása, a külföldről beszerzett fosszilis energia helyett a hazai megújuló energia használata, az épületszigetelés támogatása, valamint az oktatási és egészségügyi források növelése.” Hogy ezen feladatok elvégzése kinek a feladata lenne a Csárdi nyilatkozata után nem sokkal elfogadott költségvetés tükrében, az sajnos nem derült ki.

2. Párbeszéd: Még egy adag javaslat

Nem árult zsákbamacskát a Párbeszéd, előre közölték, hogy nemmel szavaznak a jövő évi költségvetésre (mekkora meglepetés lett volna, ha arról tartanak sajtótájékoztatót, hogy nem igennel szavaznak!), döntésüket szerencsére meg is indokolták.

A párt egyik társelnöke, Szabó Rebeka hiányolta a javaslatból a "zöld átállást", amire ahhoz lenne szükség, hogy az ország meg tudjon küzdeni a klímaválság és a természeti területek csökkenése okozta kihívásokkal. A másik társelnök, Tordai Bence pedig emlékeztetett, hogy képviselőcsoportjuk korábban kidolgozta az „igazságos zöld átállás költségvetési csomagját”, de mivel végül nemmel szavaztak, nem nehéz elképzelni, mennyire volt nagy a fogadókészség a kormányban a csomag iránt.

A törvény megszavazása után sem maradtunk szerencsére reakciók nélkül!

3. Momentum: ¯\_(ツ)_/¯

Ennél azért három mondattal bővebben is kifejtették:

Mondvacsinált számok és alaptalan optimizmus, ez a Fidesz kamuköltségvetése. De majd ezt is módosítják 90-szer, mint az ideit. Ez olyan, mintha zsírkrétarajz alapján építenénk házat.

4. MSZP: Fiktív költségvetés

A szocialisták kissé lagymatag, ámde impozánsan hosszú közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy egy költségvetés tervezésének a folyamatát valamikor ősszel célszerű megkezdeni, ugyanis ekkor kezdenek körvonalazódni azok a számadatok, amelyek a pontos tervezhetőséghez elengedhetetlenek, a megtárgyalt tervezetet pedig célszerű valamikor év vége felé elfogadni.

Álláspontjuk szerint az elfogadott dokumentum így jelen formájában fiktív, hiszen számtalan olyan adat még nem ismert a jövő évre vonatkozóan, amelyek alapjaiban változtathatják majd meg a költségvetés fő számait. Külön szépsége a helyzetnek, hogy a jövő évi költségvetést sikerült 3 nappal azután elfogadni, hogy kiderült: az idei költségvetés sem tartható, hiszen igen jelentős költségvetési átcsoportosításokra kényszerül a kormány- írják a szocialisták.

5. DK: Már most életképtelen

A Demokratikus Koalíció egyenesen életképtelennek nevezte a jövő évi költségvetést, szerintük ugyanis „a jövő évi tervekből ebben a formában semmi nem fog teljesülni”. A DK szokásához híven pusztítóan kemény, és izgalmasan optimista hangvételű sorokkal zárja közleményét: „ A DK szerint a jelenlegi gazdasági helyzetért nem az embereknek, hanem az Orbán-kormánynak kellene vállalnia a felelősséget. A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány éppen ezért felkészült arra, hogy a kormányváltás után letörje az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek, de ehhez Orbánnak mennie kell!”

6. Jobbik: ---

A Jobbik egyelőre magáról a megszavazott törvényről nem mondott semmit, nemrég posztolt Facebook-bejegyzésükben viszont jelezték: kivándorlás megakadályozása érdekében bővíteni kéne családtámogatási rendszert, szerintük pedig a költségvetésben lenne rá forrás.

Hogy minek a kárára, az nem derül ki a posztból.

De lássuk a kötelező köröket a másik oldalról is!

7. Fidesz: Baloldal

Kötelező kör ez is: a nagyobbik kormánypárt közleménye szűkszavú, ám unalomig ismételt panelekkel dolgozik. A baloldalra nem lehet számítani az ország védelmében sem - közölték.

8. Kormány: Minden oké

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egyenesen azt nyilatkozta: „A jövő évi büdzsé megvédi a családokat, a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és Magyarország fizikai biztonságát is.” Azt nem tette hozzá, hogy a családok védelme mentén a CSOK-ot 2024-től kivezetik, a babaváró hitel feltételein szigorítanak, a munkahelyek bővítése időnként inkább a külföldről importált vendégmunkásoknak kedvez, a rezsicsökkentést pedig úgy védik (Brüsszeltől), hogy közben nem járunk vele jobban.

Hovatovább a békepárti kormány költségvetésének egyik legnagyobb nyertese épp a Honvédelmi Minisztérium: a honvédelmi alap kerete az idei 842 milliárd forintról jövőre 1309 milliárd forintra nő, amivel még meg is haladja a NATO által elvárt minimum 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadásokat. „Ez a védelem költségvetése, amit ma megszavaztunk” - értékelt Dömötör Csaba.

9. Mi Hazánk:

A párt nem nagyon állt bele a jövő évi költségvetésbe, bár a törvény megszavazása után a párt képviseletében Dócs Dávid napirend utáni felszólalásában úgy fogalmazott: az elfogadott büdzsé nem nyújt biztonságot, egy kapkodva megtervezett, sebtében összedobott, és fiktív számokat tartalmazó költségvetést fogadtak el. „Hogyan lehet egy olyan költségvetést komolyan venni, amit hatszázalékos inflációra terveznek, miközben a pénzromlás ennek négyszerese?” - tette fel a sokakat izgató kérdést. Amire válasz sajnos sehonnan nem érkezett, az ülésen elnöklő Jakab István pedig a pénteki ülésnapot, és ezzel a nyári rendkívüli ülésszakot lezárta, honatyáink a jól végzett munkában megfáradva kezdhetik meg pihenésüket.

Köszönjük a figyelmet!