Torz, szakmai hitelességet nélkülöző - közleményben határolódott el a Magyarságkutató a Pozsonyi csata című filmtől

belföld
2023 július 09., 09:12

Szombaton emlékezett meg a pozsonyi csata 1116. évfordulójáról a miniszterelnökség államtitkára Zalaegerszegen, vélhetően ezzel párhuzamosan bukkant fel a Magyarságkutató Intézet honlapján egy rövid közlemény, melyben gyakorlatilag elhatárolódtak a 2020-ban megjelent Pozsonyi csata című filmtől.

"Sajnálatos, hogy 2020-ban - a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt - több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat"

- olvasható a honlapon a közlemény, amely A pozsonyi csatáról csak az eseményhez méltó módon szabad megemlékezni címmel került fel. Ezután azzal folytatják, hogy nem javasolják, hogy A pozsonyi csatát oktatófilmként használják a jövőben, és semmilyen közösséget nem vállalnak az alkotással. A indoklás szerint:

az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt hitelességnek, szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg.A Magyarságkutató Intézet vezetését idén márciusban vette át Kásler Mikós a főigazgatói posztot addig betöltő Horváth-Lugossy Gábortól. A Pozsonyi csata című filmet a 2020-as megjelenésekor sokan elborzadva fogadták, nemcsak a gyatra grafikája, megjelenése miatt, hanem a történelmi aránytalanságok, tévedések miatt is.

Kiemelt videóink