Azerbajdzsán lezárta a Laçini-folyosót

háború
2023 július 11., 16:50

Azerbajdzsán az Örmény Vöröskereszttel szemben felhozott csempészési vádak miatt lezárta a Laçıni-folyosót, ami Hegyi-Karabah, az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt örmény többségű enklávé egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetése Örményországgal.

Az azeri határőrség tájékoztatása szerint a laçıini határátkelőn keresztüli forgalmat „ideiglenesen felfüggesztették”, míg vizsgálat folyik az Örmény Vöröskereszt ellen, amit azzal vádolnak, hogy csempészárukat szállított járműveiben. A hatóság azt vetette a segélyszervezet szemére, hogy nem hozta meg a szükséges lépéseket, hogy elejét vegye olyan illegális cselekményeknek, mint például mobiltelefonok csempészése a Vöröskereszt járműveiben.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) visszautasította a vádat, és közölte, hogy a szervezet szabályzata szerint soha nem szállíthat semmilyen tiltott tárgyat. „Sajnáljuk azonban, hogy négy megbízott sofőrünk saját járművükben, amik ICRC-emblémájával voltak ellátva, a tudtunk nélkül megpróbált eladásra szánt készülékeket szállítani” – írta a segélyszervezet. Az ICRC szerint a sofőrök nem a Vöröskereszt alkalmazottai, megbízási szerződésüket pedig azonnal felbontották.

Azerbajdzsán áprilisban alakított ki ellenőrzőpontot a Laçıni-folyosó bejáratánál, miután magukat környezetvédőnek beállító azeri aktivisták hónapokon keresztül elzárták az utat a forgalom nagy része elől, ezzel örmény beszámolók szerint humanitárius válságot idézve elő Hegyi-Karabahban. Az Örmény Vöröskereszt június végén azt vetette az azeri hatóságok szemére, hogy blokkolják az átjárót. Az azeri határőrség szerint néhány nappal később ismét elindulhatott a forgalom a folyosón.

A mostani zárlat röviddel Baku és Jereván (EU-közvetítéssel folyó) újabb tárgyalási fordulója előtt történt.

Azeri csapatok Laçınban 2022. szeptemberében.
photo_camera Azeri csapatok Laçınban 2022. szeptemberében. Fotó: Resul Rehimov/Anadolu Agency via AFP

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatt háborús konfliktus robbant ki 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor, majd gyakoriak voltak a kisebb fegyveres összetűzések az örmény és az azeri erők között. A terület hovatartozásért folytatott első háború 1994-ben örmény győzelemmel zárult.

A térségben 2020 szeptemberében azeri offenzíva indult. Baku megpróbálta fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A konfliktus újabb fellángolásának akkor orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget, de a szemben álló felek között azóta is voltak villongások. A tűzszüneti egyezség szerint az 5 km hosszú Laçıni-folyosót orosz békefenntartók ellenőrzik. Gazda Albert tavaly év végén írt a Laçıni-folyosó jelentőségéről az orosz geopolitikai helyezkedésben. (MTI)