A Bolt szerint a taxisoknak nincs igazuk

közlekedés
2023 július 12., 13:36

„A BOLT HTX Kft. minden esetben a magyar jogi szabályozások szerint jár el, és azoknak maximálisan eleget téve mindenben együttműködik az illetékes hatóságokkal” - reagált az Indexnek a cég, miután az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) a Bolt védjegyhasználati gyakorlatát sérelmező beadványt küldött Budapest Főváros Önkormányzatának. A szövetség ezzel a javaslattal lap szerint kimondva-kimondatlanul az észt hátterű technológiai vállalat kiszorítását célozza.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

AZ OTSZ közlekedésszervezői döntés megsemmisítésére tett javaslatot: arra kérik az önkormányzatot, hogy semmisítsék meg az észt hátterű Bolt HTX kft. és a vele szerződő vállalkozók részére 2021-ben kiadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket, mivel azok az OTSZ szerint jogellenesek. A probléma lényegében abból állt, hogy a Bolthoz tartozó taxik tetején a felirat nagybetűvel kezdődik, de kisbetűvel folytatódik.

A Bolt szerint azonban teljesen jogszerűen működnek. „A társaság védjegyoltalommal, azon belül is szó- és szóösszetételre vonatkozó védjeggyel rendelkezik. A Bolt Technology OÜ, vagyis a Bolt központ a jogosultja az érvényes, nemzeti (magyar) BOLT TAXI szóvédjegynek. A Bolt HTX Kft. jogosult a nevezett védjegy használatára és arra, hogy a védjegy használatát a vele szerződéses jogviszonyban álló partnerei számára engedélyezze” - írják állásfoglalásukban.

„A Bolt HTX Kft. a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított diszpécserszolgálati engedély alapján működik, valamint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. mint közlekedésszervező által kiadott engedély alapján a Bolt HTX Kft. jogosult a védjegyoltalommal ellátott szabadjelző használatára. A társaság teljes mértékben jogszerűen működik” – közölték a lappal.