Több ezer tonna fegyver került a feloszlatott Wagnertől az orosz hadsereghez

külföld
2023 július 13., 11:08

A Wagner magánhadsereg több ezer tonna fegyvert adott át Oroszország reguláris hadseregének, miután a Jevgenyij Prigozsin vezette csoportot feloszlatták a június végi lázadás után. A gyorsan meghiúsult lázadás után Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a Wagnert feloszlatják Oroszországban, és harcosai szerződést köthetnek a védelmi minisztériummal, Belaruszba távozhatnak, vagy hazamehetnek.

A fegyverátadás hírét a Guardian cikke szerint az ország védelmi minisztériuma közölte. Egy videót is közzétettek (többek között itt nézhető meg), amelyen tisztviselők láthatóak, amint a Wagnerhez állítólag tartozó nehéz haditechnikai eszközök egy részét vizsgálják. A minisztérium tájékoztatása szerint több száz harckocsit és több mint 2500 tonna lőszert vettek át.

Az átadás a Guardian szerint azt jelzi, hogy Prigozsin végrehajtja a Kremllel a múlt hónapban kötött megállapodását, amely értelmében leállították rövid ideig tartó lázadásukat. A belarusz diktátor, Alekszandr Lukasenko közvetítésével létrejött alku értelmében Prigozsin lemondott arról, hogy újoncai ezrei "az igazságért meneteljenek" Moszkva ellen, cserében biztonságosan átjuthatott Belaruszba. A megállapodás részeként a büntetőjogi vádakat is ejtették a ellene és csoportjának tagjai ellen, írja a lap.

A héten kérdések merültek fel Prigozsin jelenlegi tartózkodási helyéről, miután úgy tűnik, hogy szabadon mozog Oroszországban a Moszkvával kötött megállapodás ellenére. Lukasenko kezdetben azt mondta, hogy Prigozsin június 27-én utazott Minszkbe, de a Kreml hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy a hadúr június 29-én találkozott Putyinnal a Kremlben, öt nappal azután, hogy harcosaival Moszkva felé vonult. Prigozsin jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. A magánrepülőgépének repülési adatai szerint többször repült Moszkva és Szentpétervár között, ahol helyi hírügynökségek jelentették, hogy látták őt.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov múlt héten újságíróknak azt mondta, a Wagner több ezer tagja még mindig a csoport táborában tartózkodik az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területeken. A héten több Wagner-parancsnok is jelezte interjúkban, hogy nem tervezik a védelmi minisztériummal való szerződéskötést.

Közben egy magas rangú orosz tisztviselő azt mondta, hogy Szergej Szurovikin, a Wagner-lázadás óta a nyilvánosság előtt nem mutatkozó csúcstábornok "pihen". Andrej Kartapolov, az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője szerdán azt mondta egy orosz riporternek, hogy "most nem elérhető". Szurovikin, akiről köztudott, hogy szoros kapcsolatban áll Prigozsinnal, a médiajelentések szerint a biztonsági erők egy meg nem nevezett helyen kihallgatták a hadúrhoz fűződő kapcsolatai miatt, írja a lap.

Kiemelt videóink