Hodász András: Igen, meleg vagyok

belföld
2023 július 15., 05:18

Kaptam egy üzenetet, hogy meleg vagyok-e. (...) Tudjátok, hogy mindig próbáltam egyenes ember lenni, most is az leszek: igen

– a papi pályát ez év elején elhagyó Hodász András ezt posztolta péntek éjjel az Instagramon. Azt írta, gondolkodott, hogy egyáltalán válaszoljon az üzenetre, és a tényt, hogy meleg, nehéz megosztania, "mert részben privát, de részben a közre is tartozik, az előéletem miatt".

A posztban arról is ír: hogy ezt leírta, "nagy szerepe van benne annak, hogy egyértelművé vált számomra, hogy papként nincs helyem az egyházban". Szeretett pap lenni, és tudja: "ezzel a lépéssel végleg elvágom az utat visszafelé". De úgy érzi, a küldetésének nincs vége: "talán igaz rám, hogy Isten engem választott, a 'semminek látszót', a megvetettet, akiről azt hiszik, hogy Istennek semmi köze hozzá, hogy a szeretet civilizációját építsem".

Megjegyzi azt is: "továbbra is hiszek Istenben, és szeretem az egyházat (...) És bár tudom, hogy sokan ezt várják tőlem - ezek után még inkább -, de nem arra születtem, hogy megváltoztassam a Biblia tanítását." A szöveget azzal zárta: "Tudom, hogy rengeteg kérdés merül fel, ezekre hamarosan válaszolni fogok a megfelelő fórumon."

A Papi frankó Youtube-csatornával ismertté vált Hodász idén februárban jelentette be, hogy elhagyja a római katolikus papi pályát. Előtte megírta, hogy kamaszkorában zaklatta egy pap, amire az esztergomi érsekség ellenségesen reagált, ezután a plébániája kiadott, majd visszavont egy hírlevelet arról, hogy Hodász nem kíván többé pap lenni. Az eset után Hodász nem nevezte meg a papot, de megerősítette a 444 korábbi információit, miszerint az illető már 2008-ban kikerült az egyházi kötelékből, miután nyomozás indult ellene gyermekpornográfia birtoklása miatt.