52,2 fokos rekordmeleg volt Kínában

időjárás
2023 július 17., 13:39

Kína északnyugati részén egy településen országos rekordmeleget, több mint 52 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek a hétvégén – jelentette be a kínai meteorológiai szolgálat.

A Hszincsiang tartományhoz tartozó Turpan-völgyben lévő Szanpao településen vasárnap délután 52,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Ez a korábbi 50,3 Celsius-fokos rekordot döntötte meg, amit 2015-ben mértek egy Ajting közelében lévő völgyben, ami több mint 150 méterrel a tengerszint alatt fekvő homokdűnék és kiszáradt tavak hatalmas medencéjében található.

Turisták Pekingben 2023. július 14-én.
photo_camera Turisták Pekingben 2023. július 14-én. Fotó: Stringer/Imaginechina via AFP

Az előrejelzések szerint a rekordközeli hőmérséklet várhatóan még legalább öt napig kitart a térségben.

Április óta Ázsia országait többször is rekordméretű hőség sújtotta, ami fokozta az aggodalmat azzal kapcsolatban, hogy képesek-e alkalmazkodni a gyorsan változó éghajlathoz. Éghajlati szakértők szerint a hőhullám azt is mutatja, hogy a hosszú távú globális felmelegedés 1,5 fok alatt tartása egyre inkább elérhetetlenné válik.

Kína már korábban is szembesült az egyes évszakok közötti hőmérséklet drámai ingadozásaival, de ezek az ingadozások egyre nagyobbak, ami kihívást jelent az elektromos hálózatoknak és a mezőgazdaságnak is.

Január 22-én az északkeleti Hejlungcsiang tartományban található Moho városában a helyi meteorológiai hivatal szerint a hőmérséklet mínusz 53 Celsius-fokra süllyedt, megdöntve ezzel Kína 1969-ben mért eddigi legalacsonyabb, mínusz 52,3 Celsius-fokos hőmérsékletét.

A rendkívüli hőségben Rómában leállították az építkezéseket

Olaszországba megérkezett a jövő hétig tartó hőhullám, ami ellen az utcákon sétáló turisták esernyőkkel védekeznek, az építkezéseken dolgozók pedig felfüggesztették a munkát.

Az évszakban megszokottnál is nagyobb kánikulát „hőségviharnak” nevezte az Ansa hírügynökségnek adott interjúban Antonio Sano meteorológus, a legkeresettebb olaszországi internetes meteorológiai oldal alapítója.

Azt mondta, rendkívüli forróságról van szó, mivel az utóbbi két évtizedben mért adatok szerint a mostani számít a leghosszabb hőségidőszaknak, ami az egész országot teljesen lefedi, és amiben a hőmérő higanyszála nem süllyed 37,8 Celsius-fok alá a nappali órákban, valamint éjszaka sem alacsonyabb 26-28 foknál.

Rómában 38 és 41 fok közötti meleget mértek, kedden 42 és 43 fok közötti hőmérsékletet várnak.

A római köztisztasági hivatal (Ama) dolgozói a délutáni munkaturnus felfüggesztését szorgalmazták a nagy melegre hivatkozva. De a cég a kánikula miatti egészségügyi-higiéniai helyzetre emlékeztetve elsődlegesnek nevezte a háztartási hulladék elszállítását. Róma több pontján erős szag terjeng az utcákon sorakozó élelmiszerhulladék-konténerekből.

Az építőiparban dolgozók szakszervezetei elérték, hogy 35 fok felett leállítsák a szabadtéri munkavégzést. Rómában jelenleg 7000 építkezésen folyik munka.

Megközelíti a negyven fokot a hőmérséklet a Pó-alföldön, Bolognában, Ferrara, Rovigo, Mantova, Alessandria és Pavia városában, valamint a közép-olaszországi Firenzében is. A déli Puglia tartományban, Szicília és Szardínia szigetén még melegebbet várnak: a legmagasabb várható 47 fok körüli hőmérséklet a Cagliari közeli Decimomannuban, valamint a szicíliai Siracusa, Agrigento és Enna térségében lehetséges.

Ez az idei nyár harmadik hőhulláma, melyet az olasz meteorológusok az antik görög mitológia alvilágának révészéről Kharónnak neveztek el. (MTI)