Több ezer író tiltakozik az ellen, hogy mesterséges intelligenciák használják a műveiket

irodalom
2023 július 17., 10:10
Eredeti Margaret Atwood kötetek a frankfurti könyvvásáron 2017 október 11-én
photo_camera Eredeti Margaret Atwood kötetek a frankfurti könyvvásáron 2017 október 11-én Fotó: AMELIE QUERFURTH/AFP

Nagynevű szerzők, mint Nora Roberts, Michael Chabon és Margaret Atwood is aláírták azt a petíciót, amiben több ezer író szólítja fel a különböző mesterséges intelligenciát fejlesztő tech-vállalatokat, köztük az OpenAI-t, az Alphabetet és a Metát, hogy ne használják szellemi termékeiket.

A nyelvi modellekre épülő, generatív mesterséges intelligenciák, mint a GPT-4 és a Bard, az esetek meghatározó többségében minden engedély vagy kompenzáció nélkül használják fel technológiáik fejlesztésére szerzők tartalmait.

Írószervezetek és alkotói közösségek most az ellen tiltakoznak, hogy a különböző AI-k szerzői jogvédelem alatt álló szövegeik felhasználásán keresztül nyerjenek képességet saját termékek generálásához.

A petícióit eddig nagyjából 8000-en írták alá.

A szöveget jegyző és a tiltakozást felkaroló szakmai szervezet, az Author's Guild szerint a helyzet teljesen egyértelmű: ezek a nagy cégek mindenféle jogosultság és engedély nélkül használják mások szellemi értékeit abból a célból, hogy saját termékeket hozzanak létre. Ehhez nincs jogunk, anélkül biztos nem, hogy ne kompenzálnák az eredeti szellemi termékek megalkotóit.

A levelet a szervezet eljuttatta az összes olyan nagy techcégnek, ami AI-k fejlesztésével foglalkozik.

A cél, az Author's Guild szerint legalábbis, nem az évekig tartó pereskedés, hanem a megegyezés. Az íróknak ugyanis folyamatosan csökken a megbecsülése az Egyesült Államokban is, keresetük az elmúlt évtizedben visszaesett, átlagosan 23 ezer dollárt keres jelenleg egy amerikai író.

Nincs ebben teljes egyetértés, mert vannak olyan írók, akik már be is perelték a Metát illetve az OpenAI-t, mert jogosulatlanul használták fel szellemi termékeiket.

Az írók ügynökei újabban minden szerződésbe beleíratják már, hogy nem járulnak hozzá ahhoz, hogy szövegeiket és saját termékeiket vállalatok AI-k fejlesztésére és adatbázisaik dúsítására felhasználják. (NPR)