A hőség miatt megugrott a sürgősségi esetek száma az olasz kórházakban

külföld
2023 július 19., 04:59

Sorra dőlnek a melegrekordok, ki tudja hol van még a vége, Olaszországot pedig különösen sújtják az egymás után érkező hőhullámok: a hőség miatti sürgősségi esetek száma 20-25 százalékkal ugrott a napokban. Az ellátást igénylők jelentős része kiszáradás vagy más, hőség okozta megbetegedés miatt kért segítséget.

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

A nápolyi Cardarelli kórház közlése szerint 24 órán belül 231 beteg kért sürgősségi ellátást. Ez hatpercenként egy beteget jelent, ami a 2020-as világjárványa óta a legmagasabb napi szám. Az ellátást igénylők többsége idős, de minden korosztály képviseltette magát.

A kórház igazgatója azt mondta, kritikus pillanatokon mennek keresztül. A hétfőn felvettek két százaléka volt súlyos, 38 százaléka pedig kritikus állapotban volt. Arra kérik a lakosságot, hogy csak súlyos esetben forduljanak a Cardarelli sürgősségi osztályához, mivel „most azokra kell fordítani az energiát, akiknek valóban szükségük van az ellátásra”.

photo_camera Fotó: PABLO ESPARZA/Anadolu Agency via AFP

Toszkánában eközben 10 százalékkal nőtt a hőséggel összefüggő betegségek miatt segítséget kérők száma, ami a helyi közkórházak sürgősségi ellátásának igazgatója szerint a korábbi évekhez képest nem olyan rossz. „Főleg azért, mert az emberek jobban tisztában vannak a kockázatokkal, és ezért több a megelőzés - mondta Gianfranco Giannasi - Még meglátjuk, mi lesz a héten.”

Egyelőre 23 olasz városra adott ki vörös riasztást az egészségügyi minisztérium. Arra kérik az embereket, hogy a legmelegebb órákban ne menjenek a napra, ne igyanak alkoholt, se kávét, se szénsavas italokat. Rómában kedden dőlt meg egy éve után ismét a rekord: 41,8 fokot mértek, míg Szicíliában 41, Szardínián pedig 45 fok körüli csúcsértéket mértek. (Guardian)