Gulyás Gergely szerint az ukrán hadsereg már elért mindent, amit lehetett, a hazai ellenzék meg csak az ország szórakoztatására van

POLITIKA
2023 július 20., 16:37

Többet nem lehet elérni, mint amit eddig az ukrán hadsereg elért - többek közt ezt mondta az orosz-ukrán háborúról, Oroszország ukrajnai inváziójáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Tusványoson.

A miniszter Kelemen Hunor egykori romániai miniszterelnök-helyettessel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével beszélgetett a magyar jobboldal éves nagy találkozóján. Tusnádfürdőn minden évben ott vagyunk mi is, és ez idén sem lesz máshogy: ez az a fesztivál, ahová sok száz kilométert utazunk a legendás szpottingokért, és hogy a megválasztott vezetőink végre szóba álljanak velünk.

Gulyás szerint „rajtuk kívül álló” okok miatt van nehéz év Magyarországon, de még rosszabb lenne a helyzet, ha az ellenzék lenne hatalmon,

mert ők csak az ország szórakoztatására vannak.A miniszter említést tett az Európai Néppártból való „kilépésről” is: szerinte több európai parlamenti párt is tárt karokkal várta volna a Fideszt, de a Néppártól jobbra tolódottak - akikkel szívesen léptek volna szövetségbe - „más oroszpolitikát” folytatnak. Két évvel ezelőtt a Néppárt úgy szabadult meg a Fidesztől, hogy 84 százalékos többséggel elfogadtak egy új szabályzatot, ami alapján az addiginál könnyebben rakhatták volna ki a fideszes képviselőket a frakcióból. A szabályzatot kifejezetten rájuk szabták. Világosan látszott, hogy ha a fideszesek nem mennek, akkor felfüggesztik a tagságukat - végül maguktól mentek.

Magyarországban és Romániában közös, hogy jövőre több választás is lesz, ez adta a beszélgetés apropóját. Magyarországon 2024-ben egy napon lesznek az önkormányzati- és az EP-választások, Romániában pedig négyszer választanak egy év alatt: államfőt, kormányt, önkormányzatot és EP-képviselőket.

Gulyás szerint egyébként a magyar kormány szinte mindent betartott, amit a választási kampányban ígért.

(via Telex)