Kiutasították a svéd nagykövetet Irakból a civil Korán-égetés miatt

diplomácia
2023 július 20., 14:33

Az iraki kormány kiutasította a bagdadi svéd nagykövetet csütörtökön, miután egy férfi Koránt égetett Stockholmban, még júniusban. Jessica Svärdström kirúgásával egyidőben ők is visszahívták stockholmi nagykövetüket, Pewan Jasimot. Svärdström nem vállalhat többé munkát Irakban.

Csütörtök hajnalban több száz tüntető rohamozta meg az iraki svéd nagykövetséget Bagdadban, miután június végén egy iraki származású férfi, a 37 éves Salwan Momika a stockholmi központi mecset előtt megrongálta, majd elégette a Korán egy példányát. A tüntetők megmászták a svéd nagykövetség falait és fel is gyújtották az épületet (a nagykövetség munkatársainak nem esett baja).

Momika a Ramadánt követő áldozati ünnep kezdetére időzítette a Korán-égetést. A svéd kormány elítélte az akciót.

A csütörtöki demonstrációt Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok mozgalma szervezhette, a Reuters hírügynökség szerint legalábbis erre utalnak a csoporthoz köthető Telegram-bejegyzések. Az-Szadr Irak egyik legbefolyásosabb hitszónoka több százezer követővel, akik tavaly nyáron már az erősen őrzött, Zöld Zónaként ismert bagdadi kormányzati negyedet is megostromolták.

(via Reuters; MTI)