Tüntetők rohamozták meg a svéd nagykövetséget Irakban

külföld
2023 július 20., 08:09

Több száz tüntető rohamozta meg az iraki svéd nagykövetséget Bagdadban csütörtök hajnalban, tiltakozásul a Korán egy példányának stockholmi elégetése miatt. A tüntetők megmászták a svéd nagykövetség falait és fel is gyújtották az épületet, de a tűzoltók eloltották a lángokat.

photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A svéd külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a bagdadi nagykövetség összes munkatársa biztonságban van, egyúttal elítélte a támadást és hangsúlyozta, hogy az iraki hatóságoknak meg kell védeniük a diplomáciai képviseleteket.

photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A csütörtöki demonstrációt Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok mozgalma szervezhette, a Reuters hírügynökség szerint erre utalnak a csoporthoz köthető Telegram-bejegyzések. Az-Szadr Irak egyik legbefolyásosabb hitszónoka több százezer követővel, akik tavaly nyáron már az erősen őrzött, Zöld Zónaként ismert bagdadi kormányzati negyedet is megostromolták.

photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A közösségi médiában terjedő felvételeken látható, amint helyi idő szerint csütörtök hajnalban már tüntetők gyülekeznek a bagdadi svéd nagykövetség előtt és nem sokkal később megostromolják az épületet. Június végén két férfi, köztük az iraki származású Salwan Momika a stockholmi központi mecset előtt megrongálta, majd elégette a Korán egy példányát.

Az incidens miatt továbbá több muszlim ország is bekérette a svéd nagykövetet, hogy személyesen adjanak hangot tiltakozásuknak, az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) pedig rendkívüli ülést tartott a szaúdi Dzsiddában, közös intézkedéseket sürgetve a muszlimok szent könyvének további meggyalázása ellen.

A svéd kormány mérlegeli, hogy büntethetővé tegye a Korán és más szent könyvek elégetését, mivel a közelmúltban történt Korán-égetések ártottak Svédország biztonságának, közölte csütörtökön Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter az Aftonbladet című svéd napilapnak nyilatkozva. (MTI)