Nincs hír az Észak-Koreába szökött amerikai katonáról

külföld
2023 július 20., 04:24

Az észak-koreai vezetés nem reagált érdemben az amerikai hadsereg megkeresésére, és az ország állami médiája nem számolt be arról az amerikai katonáról, aki két napja hangosan nevetve szökött át az országba. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy egyelőre próbálják kideríteni, hol lehet Travis King közlegény, és továbbra is azon vannak, hogy a katona biztonságosan hazatérhessen a családjához.

A korábbi hasonló eseteknél az észak-koreaiak bíróság elé állították az érintett amerikaiakat, azonban diplomáciái közbenjárásra később elengedték őket. Az egyik híres incidens néhány éve történt, amikor egy Otto Warmbier nevű amerikai diákot egy éven át tartottak fogva, majd olyan állapotban engedték haza, hogy nem sokkal később meghalt. A mostani ügy viszont azért különleges, mert az amerikai hadsereg egyik tagjáról van szó, úgyhogy nehéz megjósolni, mi várható.

Ráadásul olyan helyzetben jött a mostani diplomáciai bonyodalom, amikor amúgy is feszült a helyzet Koreai-félszigeten. Észak-Korea a héten két újabb ballisztikus rakétát lőtt ki, melyek a Japán-tengerbe csapódtak, valamint a nyolcvanas évek óta először kötött ki nukleáris fegyverekkel felszerelt tengeralattjáró Dél-Koreában.