Észak-Koreába megy Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter

külföld
2023 július 25., 09:57

A világjárvány óta először nyitotta meg határait Észak-Korea a magas rangú látogatók előtt, a koreai háború fegyverszüneti évfordulójának megünneplésére pedig rögtön meg is hívtak egy magas rangú kínai küldöttséget, illetve Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert.

Ororszország és Észak-Korea továbbra is baráti kapcsolatokat ápol, az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun az utóbbi másfél évben lelkesen támogatta Moszkva ukrajnai invázióját is. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint „ez a látogatás hozzájárul az orosz-észak-koreai katonai kapcsolatok erősítéséhez, és fontos lépés lesz a két ország közötti együttműködés fejlesztésében”.

A kínai küldöttség látogatása pedig az észak-koreai állami média beszámolója szerint annak a jele is lehet, hogy a nem túl távoli jövőben újra megnyílhat az észak-kínai határ.

A héten várhatóan egy nagyszabású katonai parádét is tartanak, műholdfelvételek szerint a katonák és a civilek már hónapok óta gyakorolnak a felvonulásra, amin valószínűleg atomtöltetű rakétákat is körbehurcolnak majd. (AFP)

Kiemelt videóink