Nem változott a jegybanki alapkamat

gazdaság
2023 július 25., 12:12

A monetáris tanács a kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén, de tovább szűkítette a kamatfolyosót, aminek a felső széle szerdától 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökken.

Az MNB utoljára 2022. szeptember 27-én emelte meg az alapkamatot, 125 bázisponttal 13 százalékra, és az ülés után bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke 2022. szeptember 27-i tájékoztatóján, amin a monetáris kondíciók szigorításának részleteit elemezte.
photo_camera Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke 2022. szeptember 27-i tájékoztatóján, amin a monetáris kondíciók szigorításának részleteit elemezte. Fotó: Screenshot - MNB / Youtube

A monetáris szigorítás októberben más eszközökkel folytatódott: az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette.

A monetáris tanács az eddiginél 100 bázisponttal alacsonyabb kamat alkalmazását tartja indokoltnak egynapos betéti gyorstendereken és devizacsere-tendereken. Az MNB közölte, hogy a kötelező tartalék választható részére fizetett kamatot 100 bázisponttal, 16 százalékról 15 százalékra csökkenti szerdai hatállyal. A tanács a határozatát azzal indokolta, hogy a továbbra is kedvező kockázati környezet lehetővé teszi, hogy a jegybank folytassa a kamatkörnyezet normalizációját. (MTI)