Öt év alatt 1000 milliárdnyi vagyont ajándékozott az állam alapítványi, egyházi, kisebb részben önkormányzati tulajdonba

gazdaság
2023 július 25., 15:42

A választások előtti alapítványi vagyonkihelyezés tavaly is éreztette hatását – írja a K-Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vagyonkezelésében lévő állami javakról szóló 2022-es beszámoló (9. melléklete) alapján.

Eszerint tavaly összesen 208 milliárd forintnyi könyv szerinti értékű állami vagyon került az MNV vagyonkezeléséből térítésmentes átadásra, döntően ingatlanok. 2021-ben (az alapítványozás csúcsévében) 648 milliárd volt ez az összeg.

Összesen tehát az elmúlt öt évben 1000 milliárdnyi vagyont ajándékozott el a magyar állam alapítványoknak, egyházaknak, kisebb részben önkormányzatoknak.

25,6 milliárd forint ingatlanértékesítési bevétel és 2,4 milliárd forint ingóságértékesítés történt a kezelt vagyonból, a legnagyobb ingatlanvásárló magasan egy Jellinek Dániel-féle ingatlanalap. A G7 egy hete írta meg, hogy Tiborcz István cégbirodalmába 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint érkezett Jellinek Dánieltől, az egyik leggazdagabb magyartól.

Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet
photo_camera Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet Fotó: Németh Dániel/444

Az MNV beszámolója szerint térítésmentes átadtak 120 milliárd forintnyi könyv szerinti értékű tartós részesedést is, ennek a mibenléte nem derül ki a beszámolóból.

A Nagy Márton által július 10-én jóváhagyott beszámoló szerint a nemzeti vagyon kezelésével kapcsolatban az MNV Zrt.-nél 70 milliárdos költségvetési többletkiadás keletkezett, ez a tavalyi évi közel duplája.