Sakktáblával vert félholtra három embert a sportág világnapján egy szentpétervári sakk-klub lerészegedett elnöke

sport
2023 július 25., 13:14

Különös és igen durva eset tartja lázban napok óta az orosz sakkélet iránt érdeklődő közönséget: július 20-án hajnalban, a sportág világnapján véres következményekkel járó konfliktus bontakozott ki egy szenpétervári sakk-klubban.

Az első információk még csak arról szóltak, hogy három embert kellett kórházba szállítani a Petrovszkaja Ladja klub helyiségeiből, de hogy a sérüléseiket mi és ki okozta, nem lehetett tudni. Nem sokkal később bizonyos videók jelentek meg az orosz közösségi oldalakon, amelyeken kifejezetten véres feltételeket lehetett megtekinteni, ezek mostanra a hírműsorokba is bekerültek:

link Forrás

Az áldozatok versenyezhetnének, kinek súlyosabb az állapota:

  • a klub biztonsági őrének betörték a fejét és letépték a fülét,
  • az adminisztrátor agyrázkódást szenvedett, eltört az orra, emellett sérülések vannak az arcán és a fején,
  • a 63 éves Szergej Vidjakint, aki sakkoktatóként, szervezőként és versenybíróként is dolgozott, intenzív osztályon ápolják súlyos fej- és mellkasi sérülésekkel.

Mostanra a lapok – köztük a Gazeta.ru és a Péterváron szerkesztett Fontanka.ru – nagyjából összerakták, hogy mi történhetett.

Eszerint a klub vezetői a sakk világnapjának előestéjén úgy döntöttek, rendeznek egy kisebb előünnepséget, mely alkalomból az alkohol fogyasztásától sem zárkóztak el. Az oldott hangulatban Vidjakin sakkoktató felvetette, hogy ideje lenne előléptetni őt, ám ettől a klub elnöke, a 36 esztendős Alekszandr Volkov felkapta a vizet. Szó szót követett, mígnem Volkov megragadott egy sakktáblát, és ütötte-vágta Vidjakint, ahol érte. Sőt: pocsékul járt a konfliktust elsimítani próbáló biztonsági őr, adminisztrátor duó is.

photo_camera Az ominózus sakktábla

A sajnálatos események szereplőit ismerő források értetlenül állnak a történtek előtt. Azt senki sem feltételezi, hogy Vidjakin olyan mértékben provokálta Volkovot, ami indokolta volna ezeket a reakciókat. Mindenki azt mondta róla, hogy nagyon kedves ember, akiért valósággal rajongtak a klubtagok, ezen belül különösképpen a gyerekek.

Volkovról kevesebb érdemi információ látott napvilágot, de az biztos, hogy a rendőrség őrizetbe vette, és súlyos testi sértéssel vádolhatják meg.