Van pénz, amire nagyon kell: Lázár János ménesbirtokán vízágyat kapnak a vemhes üszők

gazdaság
2023 július 25., 05:29

Miközben Lázár János mint miniszter olyan megfeszített erővel spórol, hogy arra a legszigorúbb IMF-főrevizor is elégedetten csettintene (több száz beruházás leállításától az újabb vasútvonal-bezárásokig hosszú a lista), aközben Lázár János mint alapítványi vezető dúskál a pénzben. Az Átlátszó cikkéből kiderül: az általa vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak ajándékozott korábbi állami Mezőhegyesi Ménesbirtok most éppen 3,3 milliárdot költhet két új tehénistálló építésére - azután, hogy tavaly a választások előtt 15 milliárd forintot kapott az államtól.

Persze ezek nem akármilyen tehénistállók lesznek. „A fejlesztés célja, hogy az üszők a XXI. századot képviselő módon legyenek elhelyezve az állatjóléti feltételeket a legmagasabb szinten figyelembe véve" - olvasható a projektről, amelyre a Ménesbirtok, még állami cégként, 1,2 milliárd forint EU-támogatást is elnyert. És hogy milyenek azok az állatjóléti feltételek, amelyekért megéri a tervezett 2,9 milliárd forintnál is többet elkölteni? Például ilyenek:

„A vemhes üszők istállójában vízágyon fekszenek az üszők, hiszen a későbbi tejtermelő istállóban is ez a technológia található, hamarabb megszokják az állatok”

Az Átlátszó leírása szerint a pénzből két istálló épül, az egyik 150 férőhelyes lesz a 8-15 hónapos növendék állatoknak, míg a másik a 15-24 hónapos vemhes üszők elhelyezésére szolgál, 400 férőhelyes lesz. Ez utóbbi tetején napelemrendszert kialakítanak majd. A munkálatokat jövő őszre tervezik befejezni.

"Ez egy plusz luxus, olyan telepeken alkalmazzák, ahová jóval több állami és uniós pénz érkezik. Egy átlag telepen ilyet nem működtetnek, ott első az, hogy megfelelő legyen az 50-60 éves istállók állaga, legyen elegendő hely, friss víz és jó alom az állatoknak" - sorolta egy, az ágazatban dolgozó szakember arra kérdésemre, hogy mennyire megszokott dolog a vízágy a szarvasmarha-tartásban.

A ménesbirtokos nagyberuházás egyébként azért is figyelemreméltó, mert miközben egyik, alapítványi vezetői kezével ad Mezőhegyesnek, a másik, miniszteri kezével elvesz tőle Lázár János. A vasúti vonalbezárások ugyanis duplán érinti a dél-békési várost: a Mezőhegyes-Újszeged és a Mezőhegyes-Battonya vonal is rajta van a MÁV halállistáján.