Kína folyamatosan szállít katonai célokra is használható eszközöket Oroszországnak

külföld
2023 július 26., 09:44
Óriásplakátok Szentpéterváron 2023 júniusában
photo_camera Óriásplakátok Szentpéterváron 2023 júniusában Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Amióta 2022 februárjában Oroszország megtámadta Ukrajnát, az egész háború egyik legfontosabb kérdése, hogy mit reagál Kína. A nyugati hatalmak reakciója az első pillanattól kezdve következetesen ukránpárti, Peking esetében azonban nem egyértelmű a helyzet.

Kínának nem hiányzott az orosz-ukrán konfliktus, és kérdés, meddig hajlandó kitartani Moszkva mellett – írtuk a háború kitörése után néhány nappal megjelent átfogó cikkünkben, és a helyzet ma is hasonló. Kína, mint Amerika vetélytársa a két nagyhatalom közötti globális versenyben hajlamos inkább a Pekinghez hasonlóan diktatórikus Moszkvához húzni, de ez nem jelenti azt, hogy mindenben támogatnák Putyin félresikerült háborúját.

Az azóta eltelt másfél évben Kína hivatalosan az eufemisztikusan békepártinak nevezett álláspontra helyezkedett, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyik oldalt sem támogatja fegyverekkel. Pekingből ezt a háború során többször is hangsúlyozták. Háborúzó feleket azonban nem csupán fegyverszállításokkal lehet támogatni. Ahogy már idézett tavaly februári cikkünkben fogalmaztunk:

„Gyakran felmerülő vélemény, hogy a nyugati pénzügyi szankciók következtében Moszkva még inkább rá fog szorulni Peking támogatására, és ahogy szorulnak majd ki az orosz pénzintézetek és vállalatok a nyugati piacokról, úgy lesznek kénytelenek egyre inkább kínai tőke után nézni.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.