Kínának nem hiányzott az orosz-ukrán konfliktus, és kérdés, meddig hajlandó kitartani Moszkva mellett

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 február 28., 16:02
comments 14

Mit szól ehhez Kína? – az ukrajnai orosz invázió kezdete óta sokan feltették ezt a kérdést, de Pekingből még nem érkezett egyértelmű válasz. Moszkva és Peking között az elmúlt évtizedben szoros, bár potenciális problémáktól sem mentes szövetség alakult ki, és az egyértelmű, hogy Vlagyimir Putyinnak hatalmas szüksége lehet Hszi Csin-ping és Kína politikai és gazdasági támogatására. Az ugyanakkor közel sem magától értetődő, hogy Peking meddig hajlandó belevonódni az egyre jelentősebb globális konfliktusba Oroszország oldalán.

A háború első öt napja alapján Peking leginkább egyensúlyozni próbál, és úgy akar kiállni az oroszok mellett, hogy közben ne sérüljenek a nyugati gazdasági kapcsolatai sem. Sokat idézett példa, hogy amikor pénteken összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy elítélje az orosz inváziót, Kína tartózkodott. Ez az elemzések szerint egyszerre kelthetett meglepetést a nyugati országokban, de okozhatott kellemetlen pillanatokat Moszkvában is.

photo_camera Fotó: ALEXEI DRUZHININ/Sputnik via AFP

Csatlakozz a Körhöz még a tavalyi árakon!

Minden drágul, hamarosan a 444 is. Legyél most az előfizetőnk még a tavalyi áron!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.